Ha egyetlen szóval kellene összefoglalni Christopher Nolan legújabb filmjének fogadtatását, az így hangzana: wow! Párizsban tartották az atombomba atyjáról szóló Oppenheimer díszbemutatóját, és minden kritikus szuperlatívuszokban dicséri a filmet, hangsúlyozva, hogy ez Nolan pályafutásának eddigi csúcsa.

A The Los Angeles Timesban Kenneth Turan azt írja, hogy a rendező leglenyűgözőbb munkájáról van szó, amely Nolan már jól ismert vizuális zsenialitását a kortárs amerikai mozi egyik legmélyrehatóbb karaktertanulmányával ötvözi.

Matt Maytum a Total Filmtől kiemeli a címszereplő Cillian Murphy kifinomult játékának erejét, hozzátéve, hogy a közönség nagyszabású történelmi drámát láthat, amelyet Nolan a tőle megszokott érzékenységgel ad elő: az egyre növekvő feszültség, a bonyolult, mégis átlátható szerkezet, a hanghatások és a lenyűgöző látvány mind-mind egy igazi nagy mester tehetségét dícsérik. Maytum az, aki kritikája végén egy wow-val ad nyomatékot mondandójának.

Az Associated Press kritikusa, Lindsey Bahr arra is kitér, milyen tökéletes a válogatott sztárokból álló színészcsapat teljesítménye, Cillian Murphy, Emily Blunt, Robert Downey, Jr. és Matt Damon neve mellett a többieket csak azért nem említi, mert nem férne ki a kiemelendő színészek listája.

Az Oppenheimer valósággal magába szippantotta a The Sunday Times kritikusát, Jonathan Deant is, aki úgy látja, a film részben az atombombáról szól, részben pedig arról, mennyire el vagyunk átkozva. Dean szerint Nolan igen jó nyarat csinált a közönségnek, amelyre ráfér, hogy alaposan főbe kólintva távozzon a moziból.

Szintén a K.O.-ra asszociált Robbie Collin, a Telegraph kritikusa, és még egy metaforával megfejelte értékelését: az Oppenheimer hatására úgy széthasadt az agya, akár a plutónium, és sírnia kellett a végefőcím alatt. 

A film hatásáról ékesen tanúskodik a francia közönség reakciója: vetítés után a nézők egy része sokáig ott maradt a párizsi Grand Rex mozi előtt, élénk vitába bonyolódva.

(Oppenheimer – hazai bemutató: 2023. július 20.)