Válogatás 2012 legjobb extrémsport filmjeiből – ez a motttója annak a filmfesztiválnak, ami november közepén zajlik a Corvin moziban. A kétnapos esemény olyan mountainbike, snowboard, sziklamászó és vadvízi kajakos filmeket vonultat fel, amelyek kimondottan mozivászonra készültek. Bár az előbb említett sportok videóival tele van az interenet, az igazán komoly történeteket nem amatőrök veszik fel kézikamerával, hanem profi filmes stábok. A fesztivál egyik húzófilmje a Where The Trail Ends. A másfél órás mozi öt világklasszis downhill és freeride mountainbike versenyző világkörüli turnéját mutatja be.
A Further című film a snowboard legenda Jeremy Jones útkeresésse. Jones úgy véli, hogy a kalandok és túrák sava-borsa a kiszámíthatatlanság. Ahhoz, hogy ilyet ma megéljük, olyan helyekre kell menni, ahol nincs térerő és az ember csak magára számíthat. Ebben a szellemben olyan helyekre megy csúszni, mint az Atomfjella hegység a Spitzbergákon. Ő nem helikopterrel viteti magát a csúcsokra, hanem sítúraléccé alakítható snowboarddal (splitboard) mássza meg a hegyoldalakat. A sziklamászókat hét különleges film várja, mindegyik a sportág jelenlegi csúcsteljesítményeit viszi a vászonra. Akit a hegymászás, a Himalája vagy a siklóernyőzés érdekel, azok feltétlenül nézzék meg a Karakoram Highway című filmet.

A fesztivál november 14-én este 6-kor kezdődik Takáts Pál előadásával. A világsztárnak számító, akrobatikus siklóernyős a kockázatkezelésről és a balesetek utáni felépülésről tart előadást.

TAKÁTS PÁL ELŐADÁS

November 14 Corvin mozi, 17.30 Karády terem

A The North Face Reel Rock Filmfesztiválon különleges előadást tart Takáts Pál többszörös világbajnok műrepülő siklóernyős pilóta/bázisugró. Az előadás központi témája a kockázatvállalás kezelése, a koncentrációs készség fejlesztése és a kudarcok feldolgozása. Kiemelt téma a balesetek utáni talpra állás. Egy csonttörés után nagyon nehéz visszatérni és újra kockázatos manővereket végrehajtani. Pali idén tavasszal súlyos balesetet szenvedett, sérülései miatt majdnem három hétig kómában volt. Felépült, most már újra űzi hajmeresztő hobbijait, bázist ugrik és kiteozik.

HUBERBUAM 3D

November 14. 19.00 Corvin mozi / Kabos terem

A 3D-s filmekben az a jó, hogy olyan térélményt adnak, mintha a néző a helyszínen lenne. A sziklamászás szinte követeli, hogy 3D-ben filmezzék, de eddig csak egy ilyen film készült, a Huberbuam. Az egy órás film a német sziklamászó fenomén testvérpár, Alex és Thomas Huber egy projektjét örökíti meg nagyon szépen filmezve. A Huber testvérpár az 199-es évek elején került a figyelem középpontjába, amikor megmászták az Open Air, 5.15a/9a+ nehézségű utat. Akkor ez volt a világ legnehezebb sportmászó útja. Alex és Thomas Huber – bár a sportmászásban alkottak nagyot, letették a kézjegyüket a Himalájában, másztak 8 ezres csúcsokat és nekimentek néhány mászatlan gránitfal meghódításának (Tsering Latok, Trango tornyok). A Huberbuam egyben összefoglalóját adja a testvérpár teljesítményeinek, másrészt ábrázolja, hogy a profi sziklamászó karrierr nem fenékig tejfel. A film onnan indul, hogy Alex és Thomas épp expedícióra készülnek amikor kiderül, Thomas rákos. A Huberbuam a felépülés történetét mutatja be – hősünknek mindent bele kellett adnia hogy me tudja mászni a Karma nevű utat – ami a testvérpár eddigi legnehezebb vállalkozása.

THE KARAKORAM HIGHWAY

siklóernyő, Himalája

November 15 19.00 Karády terem

A Karakoram 7ezer méter feletti csúcsai hegymászó szemmel nézve expedíciós célok, amelyeket több hetes erőfeszítés árán lehet elérni. Siklóernyővel viszont a dolog pár óra alatt megvan, a reggeli kávé után az ember elstartol, kiteker, megkarcolgatja csúcsgerincet és este már boldogan vízipipázik a pakisztáni cimborákkal. Azt, hogy a dolog mégsem ilyen egyszerű azt a Karakoram Highway szereplői mondják el. Horatio Llorens, Tom de Dorlodot és Hernan Pitocco azon mesterkednek, hogy termikeléssel érjék el a 8000 méteres magasságot. A fickók nem kispályások, Horatio többszörös acro világbajnok, Tom de Dorlodot pedig Red Bull X-Alps versenyző. A fiúk persze oxigénpalackkal repülnek és a körülmények elég durvák. A bivakrepülés itt alap.

THE SHARK’S FIN

November 14. 19.00 Corvin mozi / Kabos terem

hegymászás, Himalája

Himalája, gránit és három vén hegyi róka. A legendás Conrad Anker 20 éve próbálkozik a 6310m magas Mount Meru mászatlan gránitpilléréve a Shak’s Fin-el. 2008-ban Jimmy Chinnel és Renan Ozturkel 18 napos küzdelem után fordultak vissza. Három évvel később úgy döntöttek, visszatérnek és befejezik az 1800 méteres utat. Úgy indulnak el, hogy igazából nincsenek nagy formában – Anker egy családi zűrzavar kellős közepéből lép le, Ozturk pedig sízés közben eltörte egyik nyakcsigolyáját és még lábadozik. A film elképesztő szépen ábrázolja a mászók civil életét. A filmből kiderül, hogy milyen érzésekkel hagyják otthon a családot és a család mit gondol a kockázatos expedíciókról. A Shark’s Fin-ben kamera elé állt Conrad Anker felesége. Tőle tudjuk meg, hogy korábban Alex Lowe-vel élet együtt aki a Sisapangmán halt meg akkor amikor Conrad Ankerrel együtt elsodorta őket egy lavina. Conrad túlélte a balesetet és hazatérve gondoskodni kezdett elhunyt társa családjáról. A gyászoló feleség és a gyászoló barát egy idő múlva egymásba szerettek. A felség elmondja – megesküdött magának, hogy többé nem áll össze hegymászóval de az élet másként hozta.

HONNOLD 3.0

sziklamászás
November 15. Corvin mozi, 20.30 Kabos terem

Alex Honnold akkor lett nagyon híres mászó, amikor megszólózta a Yosemite völgy emblemetikus sziklafalát a Half Dome-ot. A rajzfilmfiguraszerű Honnold egészen addig csóró volt mint a templom egere, csak a mászás érdekelte. Egy mikrobusz volt a lakása, ezzel járta a világot. A Halfdome szóló után a szponzorook és magazinok pitiztek a kegyeiért. A pénz és a jólét ellenére Honnold nem változott – továbbra is tiszta lelkesedésből mászik. Ráfeküdt a boulderezésre, a bigwall mászásra és megszólózott néhány 5.13as sportutat. Vannak napok, amikor elmegy egyedül kalandozni – ilyenkor 24 óra alatt három gigantikus sziklafalat nyom le kötél nélkül. Példának okáért a The Nose-t az El Capitanon.

LA DURA DURA

sziklamászás

November 14. 20.00 Corvin mozi / Kabos terem

Chris Sharma olyan figura napjaink sziklamászásában, mint Rafael Nadal a teniszben. Időnként feltűnik néhány titán, csakhogy Sharma már 15 éve a csúcson van és úgy tűnik egy darabig még biztos ő mássza a legnehezebb sportutakat. A maistro pár éve Spanyolországba költözött és Katalónia hegyei közt irdatlan nehéz utakat pakol fel. Adam Ondra a most 19 éves cseh csodagyerek – aki rendre a dobogón szerepel a boulder és nehézségi világversenyeken – baráti látogatást tesz Sharmánál. A két titán versengéséből megszületett a világ jelenleg legnehezebb sziklamászó útja. A filmben két csaj, Sasha DiGiulian és Daila Ojeda is összecsap – ebből pedig a legnehezebb női megmászás született. Dögös sportmászófilm, amelynek a spanyol címe ennyit jelent: kemény, nagyon kemény.

WIDE BOYZ

sziklamászás

November 14. 20.30 Corvin mozi / Kabos terem

A sziklamászó terminológiában az offwitdth széles repedést jelent. Olyan széleset, ami jóval nagyobb a kezünknél vagy lábunknál, viszont kéménynek nem nevezhető. Ezek a legkellemetlenebb repedések, a mászónak fél testtel bele kell préselnie magát és aztán hernyóként préselődni előre. Ez a film olyan mászókról szól, akik nem restek a vérüket ontani a széles és áthajló repedésekben. Ezt a műfajt amerikaiak dominálják, ám két brit csávó egy szép napon hadat üzen az amcsiknak. Hőseink nem gatyáznak, bejelentik, hogy két év múlva mennek és megmásszák a Century Crack-et. Ez egy 30 méteres függőleges repedés ami annyira nehéz, hogy mászhatatlannak tartják. A dolog szépséghibája, hogy Nagy Britanniában összesen hat széles repedés van. A fickókat ez nem zavarja, megépítik a Century Crack másolatát egy pincében és gyakorolnak. Két év gyúrás után nekiindulnak az USA-nak.

WE – COLLECTION OF INDIVIDUALS

sí/ freeski és freeride

November 14. 20.30 Corvin mozi, Karády terem

A WE című film a sí mozik gyártásában egyik markáns cégnek számító Poor Boyz Productions legújabb terméke. Igazából itt ne várjunk grandiózus történetet, nem ezután a film után fogjuk belátni az élet nagy dolgait. Viszont garantáltan jó kedve lesz tőle az embernek, mert egy óra tömény és prímán forgatott csúszást láthatunk. A freeski és freeride fiatal és már most nagyon meghatározó karakterei tolják parkban, városi korlátokon és pályán kívüli terepeken.

A szereplők: Bobby Brown, Sean Pettit, Pep Fujas, Clayton Vila, Dane Tudor, Karl Fostvedt, Leigh Powis, Sean Jordan, Banks Gilberti, Paddy Graham, Bene Mayr, Cam Riley, Sammy Carlson, Josh Stack, Riley Leboe, Charly Ager and Joss Christensen

CONGO – THE GRAND INGA PROJECT

vadvízi kayak

November 14. Corvin mozi, 22.00 Karády terem

450 ezer köbméter másodpercenként – ennyi vizet szállít a világ legnagyobb gyors folyású folyója, a Kongóban lévő Inga (a Kongó felső, hegyi folyását nevezik így). Ez a vízmennyiség és a sebesség azt eredményezi, hogy a folyó úgy néz ki mint a permanensen viharos óceán. A meder kiemelkedésénél 5-10 méter magas hullámok alakulnak ki, szálló vízpermet mindenhol. Nem véletlen, hogy mind odaveszett, aki megpróbált végigevezni rajta. A vadvízi kajakos Steve Fisher hosszú ideje álmodozott arról, hogy ő legyen az első, aki megcsinálja az Inga folyót. Éveket át harcolt a Kongói Demokratikus Népköztársaság hivatalnokaival az engedélyekért. Tavaly, 2011-ben zöld utat kapott, ekkor egy vadvizes elitcsapatot szedett össze. A Grand Inga Project 80 percben mondja el mindazt, amit a vadvízi evezésről, az Inga történetéről és az első sikeres expedícióról tudni kell.

WHERE THE TRAIL ENDS

freeride/DH mountainbike

November 15. Corvin mozi, 19.00 Kabos terem

„Amit megtanultunk ebből az utazásból az az, hogy ahol egy ösvény véget ér ott kezdődik el egy másik”- kommentálja hosszú felfedezőútját Darren Berrencloth, a Where The Trail Ends egyik főhőse. Emberünk négy másik top freeriede mountainbike-os cimborával (Cameron Zink, Curtis Sorge, James Doerfling, Andreu Lacondeguy) 10-15 éve gyűri az USA, azon belül is Utah állam hegyoldalait. Most felfedező útra indulnak és olyan hegyvidékeket keresnek, ahol még soha nem bringázott senki. Az első állomás a Góbi sivatag Kínában, aztán a Fraser folyó körüli hegységek Kanadában, Mustang hegyvidéke Nepálban végül Cafayate Argentínában. Szimpatikus, hogy ezek a fickók nem terepjáróval viszik fel a bringákat a hegytetőkre hanem a hátukon. Amit lefelé művelnek a filmet nézve könnyűnek tűnik. Néha azért elesnek és akkor megbizonyosodhatunk arról, hogy ez igazából ez állati durva. A Where The Trail Ends igazából mestermunka. Ez nem csak egy jelenetek+zene youtube video, hanem minden apró részletig megkomponált film, zenével. Sava borsa, hogy minden jelenetnek olyan hangja van, mintha néző a helyszínen volna. Ja – ami pedig igazán csodálatossá teszi ezt a mozit, az a sok helikopterből felvett jelenet.

VERTICALMENTE DEMONDE

sziklamászás

November 15. Corvin mozi, 19.00 Karády terem

Maurizio Zanolla – közismert nevén Manolo az első sziklamászók egyike, aki 8b nehézségű utat mászott. A most 54 éves Manolo jelenleg is aktív és sok új utat mászik. Ezek nem a nehézségük hanem inkább szépségük miatt szerepelnek a sziklamászó magazinok hasábjain. A Verticalemte démodé azt örökítette meg, amikor Monolo a Roby Present nevű 8c+/9a nehézségű utat mássza meg egyben. Ez egy igazán művészi film – nemhiába kapta a trentoi fesztiválon a legjobb hegymászófilm díját. Csak hangeffektek, zene és zseniálisan komponált képek.

MOONFLOWER

hegymászás/Alszka

November 15. Corvin mozi, 19.00 Karády terem

Alaszkában sziklát/nagyfalat mászni a legtökösebb fickók játéka. Az alaptáborokat repülőgéppel szokás megközelíteni, ahol az időjárás zord viszont legalább nincs tömeg. Ebben a filmben Matt Helliker és Jon Bracey a Mount Hunter északkeleti pillérén lévő Moonflowert másszák meg. Az utat az alaszkai The Nose-nak is nevezik, ám a Moonflower néhány árnyalattal húzósabb mint a Yosemite völgyben lévő kalasszikus nagyfal. Kombinált szikla és jégmászás, függőágyas bivakok és állandóan hulló jégdarabok – ez a Mont Hunter. A film legszebb jelenete amikor hőseink egy viharban a függőágyban ülnek és várják a jobb időt. Amiről és ahogyan beszélgetnek az a mászóélet olyan titkai közé tartozik, amit csak a beavatottak ismernek. A mozit egyébként a hegymászófilmes nagyvad Alastair Lee rendezte, az ő munkája többek közt a 2011-es Reel Rockon vetített Asgard Project. Ezt a filmet nézve még azok is olvasni fogják a feliratozást akik flottul beszélnek angolul – lévén a szereplők olyan kültelki brit akcentusban vakerálnak mint Brad Pitt a Blöff című filmben.

FURTHER

snowboard

Novmber 15. Corvin mozi, 20.45 Kabos terem

Jeremy Jones talán a legérdekesebb snowboardos figura. Ő az akit a big-mountain riding, azaz a komoly nagy hegyi freeride (ezen az amcsik általában Alaszkát értik) ISTENÉNEK tekintenek. A freeride mellett Jones simán megállja a helyét a bármelyik szakágban, megugorja azokat a trükköt, amiket a profi boardosok a pénzdíjas versenyeken nyomatnak. Jeremy Jones pár éve megelégelte, hogy a snowboard nagyon kommersszé vált. A síparadicsomok pályáit és a freeride helyek sem jelentenek már igazi kalandot és kivonulást a természetbe. Ekkor rákapott a splitboardozásra. Ez igazából a sítúrázáshoz hasonlít. A board hosszában kettészedhető, az elfordított kötés sarka emelkedik, a léc alján pedig fóka akadályozza meg a léc visszacsúszását. A csúcson újra összeáll snowboardá. Nos Mr. Jones még saját board márkát is alapított aminek fő profilja pont a splitboard. Ezzel a technikával keresi fel a hegyvidékek legtávolabbi zugait. Ebben a moziban olyan helyeken jár, mint az Atomfjella hegység Spitzbergákon (Grönland északi csücskével egy magasságban az Jeges tenger közepén egy kis sziget), a Japán Alpok és a Wrangel hegység Alaszkában. Ezeken a helyeken Jones és olyan komái, mint Xavier de la Rue általában sátorban táboroznak, fókahúst esznek és napi többezer méter szintet másznak. Hát nem egy Snowattack, az biztos…

Részletes program itt:
http://corvinmozi.hu/programok/reel-rock-film-tour-rendhagyo-sport-filmfesztival-ismet-corvinban