FILMSZAKMAI FELHÍVÁS!

Azzal a kéréssel fordulunk minden filmszakmában dolgozó kollégánkhoz, filmbaráthoz, filmet szerető emberhez, hogy aláírásával tiltakozzon az ÖRÖKMOZGÓ FILMMÚZEUM megszűnése ellen.

Az ÖRÖKMOZGÓ FILMMÚZEUM jelenleg az ország egyetlen filmmúzeuma, melynek megszületésekor megfogalmazott és törvény által is elvárt feladata a magyar és egyetemes filmtörténet, a kortárs filmművészet bemutatása és műsoron tartása.

A FILMMÚZEUM bérleti szerződése 2015. július 31-én lejár, a feleknek ez idáig nem sikerült megegyezni a bérleti díj összegéről. A MaNDA nem tudja elfogadni a pusztán piaci megközelítést, és az ebből fakadó magas bérleti díj összegét.

A Budapest Film Zrt. ugyan közleményben garantálta a mozi art moziként való működtetését, de archívumi háttér hiányában nem tudja pótolni a FILMMÚZEUM funkcióját.

orokmozgo-mozi-2

Az ÖRÖKMOZGÓ FILMMÚZEUM több mint egy art mozi – közel 25 éves működése során több száz külföldi és magyar alkotó volt a vendége. A fiatal filmesek és a mozirajongók több generációjának volt meghatározó élménye, inspiráló háttere ez az Erzsébet körúti 103 éves kis mozi. A FILMMÚZEUM működése hozzájárul Budapest kulturális világvárosi státuszához, elvesztésével a főváros kulturális élete válna szegényebbé.

Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet

2015. július 29.”

Petíció aláírása: ITT