A 15. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál

TÍMÁR-FILMEK A CINECLASSICSBAN

  1. szeptember 14-23.,Miskolc

A Jameson CineFest CineClassics-programjában három filmből álló válogatás szerepel Tímár Péter alkotásaiból. A rendező amatőr filmesként kezdte pályafutását, 1981-1984 között végezte el a Színház- és Filmművészeti Egyetem operatőr szakát, a Balázs Béla Stúdió tagja volt, dolgozott filmgyári grafikusként és trükkmesterként. Az ügyes trükkmester aztán zseniális vígjátékokat rendezett, melyek a kort, Kádár János Magyarországát hátborzongatóan tisztán, könnyedén, játékosan, szórakoztatóan és pontosan fejezték ki. A CineClassics válogatásában ezekből a filmekből láthatunk ízelítőt – ráadásul 35 milliméteres filmkópiákról.

Csinibaba 

Csinibaba

Tímár Péter már Bódy Gábor fényvágójaként bizonyította kivételes adottságait. Első játékfilmje, az Egészséges erotika (1986) a késői, a 11 évvel későbbi Csinibaba a korai Kádár-korszak fájdalmasan szórakoztató képét adja, míg az 1987-es Moziklip egy életérzést mond el Kentaur, Sziámi, a Napoleon Boulevard, Komár László dalaival. Tímár a díszletekkel, a színészi játékkal,  a mozgásokkal és a vágással sajátos atmoszférát teremt. Virtuóz módon játszik a nyelvvel, a fényekkel, a képekkel, a filmmel, mint nyersanyaggal. Kefír, meztelen nők, hátrafelé oldalazás, ligeti játszadozás, románc a tó vizén és életimádat: Tímár képeit, trükkjeit és keserédes történeteit százezrek ismerik és szeretik.

Tímár Péter

Tímár Péter filmrendező a budapesti Róna utcai Mafilm telepen egykori 35 miliméteres vágószobájában. A rendező karrierjét trükkoperatőrként és vágóként kezdte az egykori Filmgyárban.

A rendező jelen is lesz a Jameson CineFesten: az Egészséges erotika vetítése (szeptember 21., 18.00) után Gelencsér Gábor beszélget Tímár Péterrel.