Eddig hat film kapott gyártási támogatást a Magyar Nemzeti Filmalaptól, ezek forgatása biztosan elkezdődik az idén, további 10 alkotás gyártás-előkészítési fázisban van, ezek – sikeres pályázat esetén – szintén leforoghatnak 2014-ben – tájékoztatta az MTI-t a filmes szervezet.

Anyám és más futóbolondok a családból

Az idén – várhatóan tavasszal – fejeződik be Fekete Ibolya Anyám és más futóbolondok a családból című nagyjátékfilmjének két éve kezdődött, többszakaszos forgatása. A 480 millió forint összköltségvetésű mozi magyar (CinemaFilm), német (NikoFilm) és bolgár (Kaboal Pictures) koprodukcióban készül a Magyar Nemzeti Filmalap 190 millió forintos támogatása mellett a német MDM és a Bolgár Nemzeti Filmalap részvételével. A történetről a rendező az MTI-nek elmondta, hogy egy négygenerációs családregényt forgatnak, amely az 1900-as évek legelejétől a 2000-es évek elejéig követi a főszereplők és a térség történetét. A főbb szerepeket Ónodi Eszter, Gáspár Tibor, Básti Juli és a lengyel Danuta Szaflarska alakítja.

205 millió forint gyártási támogatást kapott a Türelem és a The Counterpart című rövidfilmekkel jelentős sikereket elért Nemes Jeles László Saul fia címmel készülő első játékfilmje, amely a II. világháború végén egy koncentrációs tábor végnapjaiban játszódik. Főhőse egy zsidó férfi, aki halott fiát próbálja mindenáron végtisztességhez juttatni. A film a tervek szerint nemzetközi szereplőgárdával, európai koprodukcióban készül a Laokoon Filmgroup gyártásában. Producerei Sipos Gábor és Rajna Gábor, operatőre Erdély Mátyás lesz.

Idén nyáron foroghat – 490 millió forintos gyártási támogatásból – Goda Krisztina Veszettek című (korábban Kakukkfiók címen futó) filmje, amely két fiúról szól, akik egy karizmatikus vezető hatására csatlakoznak egy szervezethez, hogy így küzdjenek a bűnözés ellen. Lapértesülések szerint a két fiút Klem Viktor és ifj. Vidnyánszky Attila alakítaná a filmben, amelyben szerepelne Törőcsik Franciska és Györgyi Anna is, a producer Kálomista Gábor, a gyártó a Megafilm lesz.

Gárdos Péter a filmalap 300 millió forintos támogatásával, izraeli és svéd partnerekkel februárban kezdi meg Hajnali láz című filmjének forgatását. A film forgatókönyvéből regény is született, amely 2010-ben jelent meg az Olvasó Sarok Kiadónál. A tervezett produkció a rendező szüleinek történetéről szól, akiknek levelezése adta a forgatókönyv alapját. Gárdos Péter korábban elmondta: szülei – akik túlélték a koncentrációs tábort – Svédországba kerültek rehabilitációs kezelésre. Édesapja beszerezte több tucat Svédországban ápolt magyar lány nevét, címét, és ismerkedő levelet írt nekik. Így találkozott a rendező édesanyjával, akivel végül Stockholmban össze is házasodtak.

Nyáron készülhet Kern András filmje, a Gondolj rám a Filmalap 200 millió forintos gyártási támogatásával. A tragikomédia forgatókönyvét a színész-rendező és Vámos Miklós írta, a női főszereplő Eszenyi Enikő, a film zeneszerzője Presser Gábor, operatőre Ragályi Elemér lesz. A mai pesti történet főszereplője egy sebészorvos, aki miután megtudja, hogy halálos beteg, úgy dönt: szeretteit megkíméli attól, hogy halála után sirassák, és hátralévő idejét annak szenteli, hogy mindenkivel megutáltassa magát. A produkció az Inzert44 Kft. gyártásában készül.

A legnagyobb gyártási támogatást, 900 millió forintot Pálfi György filmje, a Toldi kapta, amelynek több évszakos forgatása még az idén elkezdődik, bár pontos időpontot a Filmalap nem közölt. A kosztümös produkció az öreg Toldiról szól majd, aki szembesül a saját magáról szóló történetekkel, majd a film megmutatja, hogy mindez hogyan is történt a valóságban. Az operatőr Pohárnok Gergely lesz, a gyártó a Katapult Film.

Bár még csak gyártás-előkészítési fázisban van, de a tervek szerint még az idén elkezdheti a forgatási munkálatokat Kenyeres Bálint, aki Tegnap címmel európai koprodukcióban készítheti első egészestés játékfilmjét a Mirage Film gyártásában, Taschler Andrea producer vezetésével. Kenyeres Bálint – aki forgatókönyvével elnyerte az Atelier koprodukciós fórum fődíját a 64. cannes-i filmfesztiválon – három éve dolgozik a filmterven, a forgatás 2 millió eurós költségvetésének finanszírozása még folyamatban van. A film operatőre Erdély Mátyás lesz.

Gyártás-előkészítő szakaszban van továbbá Till Attila Tiszta szívvel című, kerekesszékes gengszterekről szóló filmje, valamint Herendi Gábor Kincsem című filmterve is. Ez utóbbi nem azonos azzal a bejelentett szuperprodukcióval, amelyet szintén Kincsemről készítenének angol-orosz-német-amerikai-osztrák koprodukcióban mintegy 30-60 millió dollárból (6,5-13 milliárd forintból).

Testről és lélekről címmel készül forgatni Enyedi Ildikó, szintén előkészítés alatt áll Dési András György író-rendező és Móray Gábor Titkos pizsama című első mozifilmjének terve. Sikeres pályázat esetén elindulhat a forgatás Edelényi János A nem ismert tartomány és Bogdán Árpád Halottlátó című filmtervéből is, éppúgy mint Fliegauf Bence Hímpor című forgatókönyvéből. Ez utóbbi egy dokumentarista eszközökkel megjelenített apa-fiú történet lesz magyar-francia-német koprodukcióban. Előkészítési szakaszba érkezett Gigor Attila filmterve is, aki Az ember, akit nem lőttek le címmel egy ikerpár történetét viszi majd vászonra.