Tolkien nap 2013– Long Expected Party –

J. R. R. Tolkien 121. születésnapi ünnepsége

A Magyar Tolkien Társaság a XX. század egyik legnagyobb írója, az utolérhetetlen mítoszteremtő és nyelvész életműve előtt tisztelegve 2013. január 5-én, J. R. R. Tolkien 121. születésnapján a Corvin Budapest Filmpalotában nagyszabású rendezvényt szervez.

A rendezvényünk mottója:

„Egy Rég Várt Utazás – Középföldére”  

J. R. R. Tolkien életművének legismertebb része „A Gyűrűk Ura” és „A hobbit” című könyvek, amelyek a XX. század legnagyobb példányszámban eladott regényei között vannak (és Magyarországon is évek óta az eladási listák vezető helyeit foglalják el). Ugyanakkor az életmű része a Tolkien által megálmodott „Középfölde” világában játszódó számtalan gyönyörűséges mitológiai történet is (Ainulindale, Lúthien és Beren, Gondolin városa, Túrin Turambar, Earendil, Númenor bukása, Gil-galad és Elendil). A kidolgozott egyedi történetek mellett Tolkien több tízezer oldalra rúgó hagyatéka tartalmazza még a mitikus Középfölde mintegy tizenötezer évnyi, részletesen kimunkált történelmét, a mitológiai világ földrajzát, flóráját, faunáját és nem utolsósorban több mint egy tucat mesterségesen kialakított nyelv részletes nyelvtani szabályrendszerét és szókincsét (köztük a Sindarin és Quenya tünde-nyelvekét, amelyek a mai napig a világ legtöbb ember által használt mesterséges nyelvei).

Ez a roppant életmű nemcsak önmagában, hanem az olyan másodlagos művek révén is érdekes, amelyek később belőle alakultak ki. Egyrészt a világ összes fantasy jellegű műve a tolkieni mitológiából eredeztethető, másrészt az eredeti koncepció számtalan adaptációt (képregények, zenei CD-k, játékrendszerek) eredményezett. Köztük a legismertebb, a 2002 és 2004 között bemutatott, összesen 17 Oscar-díjjal jutalmazott, Peter Jackson által rendezett 3 mozifilm (DVD, video), illetve az ebben az évben bemutatásra kerülő új „A hobbit” film, amely a nagyszabású filmtrilógia előzménytörténetének első része. A világon több millió rajongó érdeklődik a tolkieni mitológia iránt, és Magyarországon is több tízezer főre tehető a Középfölde hagyományai iránt komolyan érdeklődők tábora.

A Gyűrűk Ura regényből az első kiadás óta mintegy 150 ezer, az összes Tolkien műből összesen több mint 200 ezer példányt értékesítettek Magyarországon, a film első két részére pedig közel két és fél millió mozijegyet vásároltak a magyar nézők. 

Az előzmények

A mostani rendezvényünk folytatása a 2003. január 3-án megkezdett, és 2004 januárjában folytatott, a Tolkien-művek filmes adaptációihoz kötődő rendezvény- hagyománynak. Akkor, J. R. R. Tolkien 111. születésnapján (amely a regény és a film belső szabályai alapján egy különösen fontos, kerek évforduló volt) nagy sikerű egész napos programot szerveztünk. A rendezvényeken mintegy 3-4000 érdeklődő vett részt.

A Tolkien születésnapokhoz kapcsolódóan az elmúlt 10 évben kiírt művészeti pályázatokra mintegy 1000 tiszteletreméltóan magas színvonalú pályamű érkezett, amelyekből több kiállítást is szerveztünk, és amelynek fődíjait 2004-ben Göncz Árpád, A Gyűrűk Ura magyar fordítója, volt köztársasági elnök, a Magyar Tolkien Társaság tiszteletbeli elnöke adta át.

A rendezvény kapcsán az Interneten meghirdetett kvízjátékainkban mintegy 3000 fő vett részt.

A rendezvényeink programja minden esetben tartalmazott egy sor ismeretterjesztő előadást (Tolkien élete és művei; Középfölde földrajza; Ismerkedés a tünde írásrendszerekkel; Tolkien és a fantasy; Mitológia és vallás Középföldén; Bevezetés a tünde nyelvekbe stb.), valamint gyerekfoglalkozásokat (“Légy te is gyűrűhordozó” játék; “Barátság Középföldén”; “Tündék – Törpök – Hobbitok”; “A Tündék csillagai”; “Szerelem”; “Középfölde állatvilága”), kerekasztal-beszélgetéseket is. A rendezvényhez kapcsolódóan került sor a tolkieni világhoz kapcsolódó Internetes forrásokat reprezentáló számítógépes bemutatóra, a Tolkien műveihez kapcsolódó Magyarországon forgalmazott számítógépes, társas-, kártya- és szerepjátékok bemutatóira, illetve a teljes Tolkien életművet felvonultató könyvkiállításra.

A rendezvény helyszínén meg lehetett vásárolni a magyar nyelvterületen elérhető majd minden könyvet, DVD-t, CD-t, játékot, posztert stb., ami bármilyen formában
J. R. R. Tolkien életművéhez kötődik.

A rendezvényeink csúcspontjaként immár négy alkalommal több ezer Tolkien-tisztelő az angol Tolkien Society világméretű felhívásához kapcsolódva egy pohár itallal közösen köszöntötte a „Professzort”.

A rendezvényeinknek komoly sajtóvisszhangja volt. Természetesen a rendezvényről beszámoltak a témához kapcsolódó internetes portálok (www.tolkien.hu, www.rpg.hu, www.sci-fi.hu, www.atjaro.hu). Kiemelhetjük,
hogy az eddigi 4 nagyrendezvény során már mind a négy országos sugárzású
televízió (RTL Klub, TV2, MTV, Duna Televízió) stábja forgatott a helyszínen,
és esti főműsoridőben számolt be az események valamelyikéről (RTL Klub
– Fókusz, TV2 – Tények, MTV1 és Duna TV híradó, Hír TV híradó) – http://www.tolkien.hu/lep/tolkien_nap.rm, illetve az esemény kapcsán még külön beszélgetések is voltak Göncz Árpáddal és az MTT vezetőivel az RTL Klub, a Hír TV és a Duna TV reggeli adásában. A napilapok majd mindegyike átvette az MTI-nek a rendezvényről kiadott, a programot és a célkitűzéseket ismertető hírét, és a Magyar Hírlap egy rövidebb, a Népszabadság viszont már három alkalommal egy-egy hosszabb, egész oldalas cikkben számolt be az eseményről (http://www.tolkien.hu/lep/LEPnepszabadsag_cikk.pdf)

http://www.nol.hu/cikk/93031/

http://www.nol.hu/cikk/141014/

http://www.nol.hu/cikk/389466/

A rendezvények szervezését a Magyar Tolkien Társaság 40 fős csapata végezte társadalmi munkában. A rendezvényeink sikeres lebonyolítását körülbelül 20-25 szponzor összesen mintegy 6 millió Ft, vagy annak megfelelő szolgáltatást jelentő támogatása tette lehetővé. (Westel, Budapest Film, GABO, Intercom, RazorPoint, Origo, Delta Vision, Szukits Kiadó, Libri, Librotrade Kft., Abrafaxe Kiadó, Warner Home Video, Danubius Rádió, Európa Kiadó, Alexandra Kiadó, InfoScreen, Ecobit, Port.hu)

A 2005-ös rendezvényről a Danubius Online készített egy videó összefoglalót, amely itt tekinthető meg: http://www.tolkien.hu/lep/tolkien_nap.wmv

A mostani rendezvény keretei

A 2013-as rendezvényünkön szeretnénk mindent megismételni, ami az előző években sikeres volt, de szeretnénk, ha minden kicsit egyénibb, különlegesebb lenne – mivel az elmúlt 9 évben a filmeknek köszönhetően a tolkieni világgal kapcsolatos alapinformációk már bekerültek a köztudatba. Elvárásunk, hogy a többféle, sokszínűbb programnak köszönhetően a mostani alkalommal is legalább 4-5000 ember látogassa meg a rendezvényt.

A mostani ünnepségnek különös jelentőséget kölcsönöz, hogy az kapcsolódik „A hobbit” című műből készülő filmtrilógia első részének bemutatójához. Most egyszerre lehet megnézni az életműhöz kapcsolódó legújabb filmadaptációt, és elmerülni a Középfölde világát felidéző gazdag programokban.

A rendezvény fő programjai napközben:

  • Előadások a filmhez kapcsolódó témákról (forgatás, jelmez, díszlet, trükkök stb.), esetleg filmes alkotók szerepeltetésével
  • Ismeretterjesztő előadások a tolkieni mitológia részleteiről és hátteréről
  • Akadémiai szintű, irodalmi/tudományos előadások, elemzések, kerekasztal beszélgetések.
  • Filmvetítések (ha lehet különleges, normál vetítésen nem elérhető filmek, formák, kiegészítő anyagok, pl. rajongói és werkfilmek)
  • Gyermek és családi programok (játékok, kézműves foglalkozások, mesemondás – külön kiemelt módon olyan vetített képes meseváltozata
    A hobbitnak, amelyet a filmes korhatár alatti gyerekek is meghallgathatnak, amíg a szülők, nagyobb testvérek megnézik a filmet)
  • A tolkieni világhoz és a filmekhez kötődő számítógépes, társas- és szerepjátékok
  • Kiállítás fegyverekből, kellékekből, jelmezekből
  • Jelmezesek felvonulása, műsorok, bemutatók

A nagy rendezvény kiegészítéseként, felvezetéseként szervezzük meg az előzetes promóciós rendezvényeket, amelyek közvetlenül „A hobbit: Váratlan utazás” film bemutatójához kötődnek. A hivatalos premieren és a december 15-22-29-i hétvégeken (délután/este) nagyszabású dekorációval, kiállítással, jelmezesek felvonulásával és a vetítések előtt, a közös tereken előadható pár perces kedvcsináló programokkal (ének, tánc, kisebb jelmezesek által előadott jelenetek) fokozzuk a film élményét.

A moziban egész nap folyamatosan 3 teremben folyik „A hobbit: Egy váratlan utazás” film vetítése. A Tolkien Napon kerül sor a tolkieni világhoz kapcsolódó Internetes forrásokat reprezentáló számítógépes bemutatóra, a Tolkien műveihez kapcsolódó Magyarországon forgalmazott számítógépes- társas-, kártya- és szerepjátékok bemutatóira. A rendezvény helyszínén meg lehetett vásárolni a magyar nyelvterületen elérhető majd minden könyvet, DVD-t, CD-t, játékot, posztert, stb-t, ami bármilyen formában J.R.R. Tolkien életművéhez kötődik.

A 19 órakor keződő művészeti esten fellép a Magyar Tolkien Társaság kórusa, a filmek, a ‘The Tolkien Ensemble’ a Társaság zenészei által megzenésített Tolkien által írt szövegű dalokkal, megidézve a hobbitok utazókedvét és vidámságát, a tündék fennköltségét és a törpök legendáit.

Fellép a Magyar Tolkien Társaság táncosainak kara, tolkieni ihletettségű táncukkal Középfölde hangulatát és szépségét idézve, illetve vidám körtáncra hívják a vendégeket, egyszerű lépéseket tanítva nekik.

A művészeti est fő produkciójaként a Magyar Tolkien Társaság színjátszói bemutatják a Szilmarilokból is ismert Túrin Turambar történetének feldolgozásával készült egyfelvonásos drámát.

Az idei rendezvények részletes információi itt érhetőek el: http://tolkien.hu