Többen járnak moziba, mint pár éve

Az elmúlt években a mozinak nem volt akkora divatja, sokkal inkább jártak az emberek szórakozóhelyekre, vagy éppen kerestek ingyenes programokat. Mi lehet ennek az oka? Valószínűleg mindenki talált mást ahol elköltheti a pénzét, de a statisztikák emelkedést mutatnak.

mn720 (1)

Ha Hollywoodban jó filmeket gyártanak, akkor nagyon megnő a mozik forgalma, mondják a szakemberek, mert ki ne szeretne akció dús, látványelemekkel teletűzdelt mozit nézni. Nem is volt hiány az elmúlt évben a fantasztikus mozikból, és a 2014-es év is bőven tartogat olyan filmeket, ami pillanatok alatt a székhez szegez.

Egy kis statisztika: 2011-ben 9,5 millióan mentek moziba, ez a következő évben 9,4 millió volt, és bár nem kimagasló a növekedés, de a tavalyi évben 9,9 millióan váltottak jegyet a pénztáraknál. A számok magáért beszélnek, azonban még messze vagyunk a 2006-os adatokhoz, mely szerint akkor 12 millióan választották a filmeket. A mozi, mint szórakozási lehetőség újra felkerült a napirendre.

Hűvös napok tavasszal, forró meleg nyáron. Legyen nagyon hideg, vagy nagyon meleg egy jó film egy klímatizált  helyiségben kellemes opció. Egyszóval a mostani szeszélyes időjárás keresztbe tesz a szabadtéri programoknak, de nagyon is kedvez a moziknak. A családok számára is egyre kecsegtetőbb hétvégi program, hiszen az elmúlt egy évben rengeteg animációs filmet mutattak be, amit kicsi és nagyok egyaránt élveznek.

Elég sok folytatásos filmet vetítenek mostanában (Thor2, Amerika kapitány 2, Rio2 vagy éppen a legújabb X men film). A megjelenés időpontja előtt, általában valamelyik tv csatorna leadja az előtte lévő részeket, hogy ezzel is kedvet csináljon a nézőnek. Ki az aki bír fél évet várni arra, hogy kijöjjön a folytatás DVD-n? Szerintem senki, én sem hagynám ki a lehetőséget, hogy megnézzem „óriásképernyőn” a moziban.

Rossz időjárás, jó filmek, csalogató részek a tvben…..Ki tudja melyik a valódi okozója, de a számok nem hazudnak a jegyet váltók száma határozottan növekedésnek indult. Ahogy kinézek az ablakon és látom az orkán erejű szelet, és a szakadó esőt, szinte biztos vagyok benne, hogy egyre többen választják a mozit, mint kikapcsolódást!

Horváth Nikolett