A Shame – A szégyentelen mozibemutatója kapcsán két előadás erejéig újra látható Steve McQueen rendező és Michael Fassbender első közös alkotása, a megrázó erejű Éhség.

A világ legrangosabb fesztiváljain (Cannes, Velence, Torontó, Montreal) ünnepelt és elismert Európa-filmdíjas alkotás Steve McQueen brit videoművész megrázó erejű játékfilmes bemutatkozása, mely az észak-ír Bobby Sands híres éhségsztrájkjának utolsó hat hetét követi nyomon.

Steve McQueen rendező elképesztő szigorral fog össze képet és hangot, tempót és hangnemet, miközben valósághű módon ábrázolja a politikai erőszakot, mind az elkövető, mind az áldozat szemszögéből. A megtörtént eseményeket feldolgozó alkotás a modernkori európai történelem szerves részét képező, 1981-es IRA éhségsztrájkról számol be, s formanyelvileg is innovatív a tematika és műfaj alkotásai között. Az időközben e szerep hatására szupersztárrá vált Michael Fassbender (X-Men: Első év, Jane Eyre, A kilencedik légió és a közeljövőben: A bűn hálójában, Veszélyes vágy, Prometheus) a hitelesség kedvéért fogyott csontsovánnyá, vizuálisan ezzel is kifejezve Bobby Sands józan észt meghaladó megpróbáltatásait.

Az Éhség a budapesti Toldi Moziban (1054 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.) látható február 26-án, vasárnap 18:45-kor és február 29-én, szerdán 17:00-kor.