A napokban kezdődött és összesen 25 napon át tart Hevér Dániel VALAMI MADARAK című nagyjátékfilmjének forgatása Kizlinger Lilla és Szacsvay László főszereplésével. A Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjában készülő alkotás producere a Szép csendben és Foglyok című filmeket jegyző Dreissiger László.

A Valami madarak szeretettel és humorral mesél egy generációkon átívelő barátságról és az öregedés feldolgozásáról. Béla (Szacsvay László) azt érzi, hogy a világ összeesküdött ellene, amikor a fia egy idősek otthonában helyezi el őt. Itt keresztezik egymás útját a vadóc Zoéval (Kizlinger Lilla), akit egy verekedés miatt közmunkára ítéltek. Míg Zoé kétségbeesetten próbál kapcsolódni az őt egyedül nevelő anyjához, Béla be akarja bizonyítani, hogy képes az önálló életre, hogy hazamehessen. Hiába van közel hatvan év közöttük, a hasonlóságuk és magányuk szövetségessé teszi őket.

A Valami madarak két generáció legnagyobb színészét hozza össze egyetlen filmben. Bélát a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Jászai Mari-díjas Szacsvay László alakítja. Érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, akit film, sorozat és színházi alakításai mellett szinkronszerepeiről is jól ismer a nagyközönség. Partnere, a Zoét megformáló Kizlinger Lilla korának egyik ígéretes tehetsége: mindössze húszéves volt, amikor a Rengeteg – Mindenhol látlak című filmmel elnyerte a Berlinálén a legjobb mellékszereplőnek járó Ezüst Medve díjat 2021-ben, az első magyar színésznőként. Míg Fliegauf Bence filmjében epizodista volt, a Valami madarak az első mozifilm főszerepe.

Hevér Dániel rendező, Kertész Zsanett forgatókönyvíró és Dreissiger László producer a Valami madarak forgatásán
Fotó: Domokos Norbert

„Hét hónapon át tartó szereplőválogatással és próbákkal a hátunk mögött iszonyú izgatottak vagyunk, hogy elkezdődött a forgatás, nagyon régóta készülünk erre.” – meséli Dreissiger László producer.

Bár a Valami madarak az első nagyjátékfilmje Hevér Dániel rendezőnek, korántsem most kezdte a szakmát. Kezdetben olyan – részben a magyarországi stúdiókban forgó – nagy sikerű sorozatokban munkálkodott, mint A korona, Vaják és a Válaszcsapás. Első kisjátékfilmje után felvételt nyert a Los Angeles-i AFI Conservatory filmrendező szakára. A mester diploma elvégzése után hollywoodi stúdiók forgatókönyv olvasójaként dolgozott. Néhány éve azért jött haza, hogy megvalósítsa régi álmát, és elkészíthesse első mozifilmjét.

„Kertész Zsanett forgatókönyvíróval és Dreissiger László producerrel már több mint négy éve dolgozunk közösen a filmen, fantasztikus érzés, hogy most elkezdhetünk forgatni.” – meséli lelkesen Hevér Dániel. „Biztos vagyok benne, hogy sokkal gyorsabban el fog szaladni ez a 25 nap, mint ahogy most gondolom.”