Három sikeres vállalkozó balul sikerült kirándulásáról szól Mátyássy Áron készülő új filmje. A Víkend című thriller a rendező szerint 2014 őszén kerülhet a mozikba.

A stáb huszonöt forgatási napon van túl és még tavasszal kilenc napot fog dolgozni.

Víkend filmforgatás - Kép: Facebook

Víkend filmforgatás – Kép: Facebook

“A történet kitalált helyszínen, a hegyek között játszódik, amihez az Erdélyi-szigethegységben, a Bakonyban, a Bükkben, valamint Budapesten forgatunk” – mondta Mátyássy Áron rendező a munkálatok szünetében az MTI-nek. Az alkotó nevéhez fűződik a többi közt a 40. Magyar Filmszemlén több díjat nyert Utolsó idők, a T.Ú.K. – Tanár Úr Kérem! című irodalmi adaptáció vagy az Átok című tévésorozat.

A történet főszereplője egy sikeres ügyvéd házaspár és egy építkezési vállalkozó, akik egy bírósági felmentő ítéletet ünnepelnek vadászattal egybekötve a hegyekben. “Szép lassan kiderül, hogy mindenkinek vannak hátsó szándékai, emellett pedig konfliktusba kerülnek a helyiekkel is” – mesélte Mátyássy Áron, aki szerint a szereplők arra döbbennek rá, hogy vannak olyan helyzetek, amelyekből nem kerülhetnek ki győztesen.

A rendező felidézte, hogy a forgatást hosszú előkészületek előzték meg. Először 2010 nyarára tervezték a munkálatokat, de a filmfinanszírozási rendszer átalakítása miatt a projekt nem valósulhatott meg. Mátyássy Áron szerint a leállás jót tett a forgatókönyvnek, amelyet a Magyar Nemzeti Filmalap segítségével fejlesztettek tovább. “Persze furcsa érzés három év után nekiállni valaminek, amiről már azt éreztem, hogy mindent tudok. Nem volt könnyű türelmesnek lenni. A forgatás elején úgy éreztem magam, mintha a hegy tetején állnék, de hiányzott a mászás okozta fáradtság” – fogalmazott.

A thrillert a rendező hálás, ugyanakkor nehéz műfajnak tartja. “Szeretem az olyan filmeket, amelyek során izgulnom kell, amelyekben félek, amelyekben előre kell gondolkoznom a szereplők helyett” – mondta el, hozzátéve: a thriller jó terep lehet a magyar filmnek, hiszen emocionálisan ragadja meg a nézőt, ráadásul nem olyan drága műfaj, mint a történelmi alkotások.

“Nagyon nehéz jó thrillert készíteni, szinte patikamérleggel dolgozunk” – mutatott rá a rendező. Kitért arra, hogy korábbi filmjeihez képest sokkal átgondoltabb színészvezetésre, színészi alakításra van szükség, nehogy a néző elveszítse az érdeklődését egy nem megfelelő időben elárult információ miatt.

“Egy thriller iparos készségeket is igényel, megvannak ennek a műfajnak az eszközei a dramaturgiában, a képi világban is, hogy egy adott jelenet pontosan azt jelentse, amit kell. Ezekhez tapasztalat szükséges” – vélekedett, megjegyezve, hogy vannak országok, ahol nagy hagyománya van a műfajnak, érdemes az ott készült filmekből meríteni.

A film operatőre Győri Márk, akivel számos alkalommal dolgozott együtt a rendező, például a Karinthy-adaptációt is vele készítette. “Arra törekedtünk, hogy a természet hangsúlyosan jelen legyen a filmben” – szögezte le az alkotó, aki szerint az erdők, a hegyek képi ábrázolása a szereplői érzelmeit fogja visszatükrözni. “Próbáltunk minél nyersebb, durvább világot létrehozni, de érdekes volt megtapasztalni, hogy maga a táj és a természet elviszi a hangulatot balladai, lírai irányba” – fogalmazott.

A film főbb szerepeiben Gryllus Dorka, Vass Teréz, Lengyel Tamás, Simon Kornél, Árpa Attila, Kádas József, Kasvinszki Attila, Szabó Domonkos, illetve Papp János tűnik fel.

A Víkend 440 millió forintból forog a Filmalap 280 millió forintos támogatásával a Víkend Film Projekt Kft., a Budapest Film Produkciós Kft. és a KMH One Kft. gyártásában. A producer Csortos Szabó Sándor és Pusztai Ferenc. A bemutatót 2014 őszére tervezik.