Az 5. Mozinet Filmnapok (2015. október 8-11.) egyes filmjeinek vetítését az alkotók is megtisztelik jelenlétükkel. A Cannes-ból érkező Cowboyok rendezője,a Kosok rendező-forgatókönyvírója, illetve a Berlinale-n futott Fúsi főszereplője is részt vesznek a filmjeik vetítésein.

Az egyszerre fanyar humorú és drámai, gyönyörű tájakra kalauzoló Kosok a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon az Un Certain Regard szekció fődíját nyerte – azt a díjat, melyet egy évvel korábban a Fehér Isten vitt haza -, néhány hónappal később pedig Kolozsváron a Zsűri Különdíját és a Közönségdíjat kaparintotta meg, így rendkívül megtisztelő, hogy Grímur Hákonarson író-rendező elfogadta a meghívásunkat.

unnamed

A film Gummiról és Kiddiről, a festői szépségű izlandi völgyben élő birkatenyésztő testvérpárról szól. Azonos életmódot élnek, azonos területen az ország legjobb vérvonalú, díjnyertes juhait tenyésztve, de ezek ellenére négy évtizede nem álltak szóba egymással. Amikor Kiddi birkáit végzetes betegség támadja meg, az egész völgy állattartása veszélybe kerül. Hogy a járványt megfékezzék, a hatóságok le akarják mészárolni az állatokat, ezzel pedig nemcsak a fő bevételi forrásuktól esnek el a férfiak, de az évszázadok alatt nemesített fajta is kihal. A két testvér felismeri, hogy csak úgy menthetik meg a jószágokat, ha ennyi évnyi haragtartás után újra összefognak.

Vetítés és közönségtalálkozó a rendezővel: 2015. október 9., péntek, 19.00, Művész
Vetítés és közönségtalálkozó a rendezővel: 2015. október 10., szombat, 18.00, Uránia Nemzeti Filmszínház

Thomas Bidegain rendezőként ugyan elsőfilmesnek számít a Cowboyokkal, azonban a filmvilágban korántsem ismeretlen alkotó: forgatókönyvíróként állandó alkotótársa Jacques Audiard-nak, így az idei Cannes-i Arany Pálma nyertes film forgatókönyvét is ő jegyzi. Eddig két írásáért kapta meg a francia Oscarnak számító César-díjat, a Rozsda és csontért, illetve A prófétáért. A Cowboyok cselekménye egy Kelet-Franciaországi, óriási prérin fekvő falvacskából indul. Alain (Francois Damiens) e kisközösség meghatározó szereplője, aki az egyik este tizenhat éves lányával táncol önfeledten, miközben felesége és fia figyelik őket. Ez az utolsó alkalom, hogy együtt van a család: a lány nem sokkal később eltűnik, és Alain mindent feladva a keresésére indul. A férfi messzi helyekre jut el, kizárólag arra támaszkodva, hogy a lány egy muszlim fiúval kezdett találkozgatni az eltűnése előtt. Alain kontinenseken átívelő útján az egyetlen társa a fia lesz, aki feláldozza gyerekkorát, hogy elkísérje őt e látszólag végtelen és egyre kilátástalanabb küldetésen, Lyontól egészen Pakisztánig. Muszlim fundamentalista vezetőkkel, amerikai fejvadásszal (az Oscar-jelölt John C. Reilly), terroristákkal és a távoli kultúrák hétköznapi emberével egyaránt találkoznak, hogy az eltűnt lány nyomára akadjanak.

Cowboyok

Vetítés és közönségtalálkozó a rendezővel: 2015. október 9., péntek, 18.00, Uránia Nemzeti Filmszínház

Dagur Kári finom humorral átszőtt, érzelemgazdag filmjét, a Fúsit a Berlinalén mutatták be először, majd a Tribecán a legjobb film, a legjobb színész és a legjobb forgatókönyv díját nyerte. A film főhőse 43 éves Fúsi (vendégünk a címszereplő, Gunnar Jónsson) még mindig az anyjával él. A túlsúlyos, magányos férfit nap mint nap piszkálják emiatt munkahelyén, a helyi repülőtéren, ahol csomagkezelőként dolgozik. Esténként a fő szórakozása az, hogy heavy metal számokat kér a helyi rádió kívánságműsorában, vagy második világháborús csatákat játszik el miniatűr figurákkal. Barátja alig van, életét a napi rutinok teszik ki. Fúsi élete azonban megváltozik, amikor anyja udvarlója beíratja őt szülinapi ajándékként táncórákra. Itt ismerkedik meg a különc Sjöfnnel (Ilmur Kristjánsdóttir), aki szép lassan kicsalogatja a magányos férfit a csigaházából, Fúsinak pedig nem kell sok, hogy teljesen belehabarodjon a nőbe. Ám hamarosan kiderül, hogy Sjöfn a virgonc felszín alatt legalább annyira sebzett, mint Fúsi. A Tribecán a színészi díjjal elismert címszerepet alakító Gunnar Jónsson hazájában igazi sztárnak számít, akinek Izlandon saját showműsora is van.

Fusi

Vetítés és közönségtalálkozó a főszereplővel: 2015. október 10., szombat, 19.00, Művész