Egy hét múlva érkeznek a díjnyertes német nyelvű filmek négy városba, majd a távmoziba

A Németországban élő, koszovói albán Xhafer sorsán keresztül a paranoiáról és az identitásról szóló lenyűgöző thriller, a Német Forgatókönyv-díjat nyert Idegen (Exil) forgatókönyvíró-rendezője, Visar Morina és az osztrák Wolfgang Riebniger nyugalmazott börtöniskolai tanár – akiről az idei Max Ophüls Preis Filmfesztiválon a legjobb rendezés díjával elismert A tanár (Fuchs im Bau) című filmben szereplő főhőst mintázták – egyaránt a 10. SZEMREVALÓ│SEHENSWERT FILMFESZTIVÁL vendégei lesznek. A Hableány (Undine) című film kapcsán Lányi Dániel irodalmárral lesz beszélgetés. Október 7-17. között a Művész moziban, majd Debrecenben, Pécsett és Szegeden a Svájci Nagykövetség, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe Intézet közös filmhetén 12 új, túlnyomó részt díjnyertes alkotást vetítenek eredeti nyelven, magyar felirattal. Jegyek elővételben már kaphatóak.

DEAR FUTURE CHILDREN ©Camino_Filmverleih
DEAR FUTURE CHILDREN ©Camino_Filmverleih

Október 7-én 19 órakor az Én vagyok a te embered (Ich bin Dein Mensch) című német romantikus sci-fi vígjátékkal nyílik a budapesti Művész Moziban a 10. SZEMREVALÓ│SEHENSWERT FILMFESZTIVÁL. Alma és Tom, a humanoid robot egymásra hangolódásáról szóló alkotás hol kacagtató, hol megrendítő módon feszegeti az örök kérdést: mi tesz bennünket emberré? Maria Schrader (Másik út) filmjének női főszereplője, Maren Eggert Ezüst Medvét nyert idén ezzel a szereppel.

Október 13-án 19 órakor vetítik Christian Petzold legújabb, a titokzatos női vízi szellem mítoszát újraértelmező Hableány (Udine) című filmjét. Amikor barátja elhagyja, Undine számára minden összeomlik. A sellőnek, ha szerelmét elárulják, meg kell ölnie a hűtlen férfit, és vissza kell térnie a vízbe, ahonnan egykor jött – áll a régi mesékben. A film főszereplőnője, Paula Beer alakítását tavaly Ezüst Medvével méltatták, emellett FIPRESCI-díjat és Európai Filmdíjat is kapott. A vetítés után Lányi Dániel irodalmárral beszélgetünk.

Október 14-én az osztrák Wolfgang Riebniger nyugalmazott börtöniskolai tanár érkezik vendégként a Művész moziba. Az ő életének egy szakasza alapján készült az idei Max Ophüls Preis Filmfesztiválon a legjobb rendezés díjával elismert A tanár (Fuchs im Bau) című film, melyet 19 órától vetítenek. A börtöniskolában Elisabeth Berger szokatlan módszerekkel tartja kezében az irányítást: a lázongó fiatalokat inkább szellemes megjegyzésekkel vagy a börtönkonyhába tett engedély nélküli kirándulásokkal igyekszik féken tartani. Amikor Hannes Fuchs tanárként munkába áll, először Bergerrel kell megküzdenie. Majd egy elítélt lány, a 16 éves Samira verekedés miatt magánzárkába kerül. Fuchs fokozatosan elnyeri az introvertált rab bizalmát, de közben a saját múltjából is felszínre törnek a traumák.

Wolfgang Riebniger (1949) pedagógiai szakember összesen 45 évet töltött lelkes tanárként a bécsi iskolarendszerben. Ebből 25 évig dolgozott fiatalokkal a Fiatalkorúak Büntetésvégrehajtási Intézetében a Josefstadt-ban. Nyugdíjas éveiben is aktív: Németországban, Hollandiában és Koszovóban tart előadásokat, és tanít ausztriai főiskolákon is. A film rendezője, Arman T. Riahi 13 évvel ezelőtt ismerkedett meg vele a josefstadti börtönben. Ekkor született meg a film ötlete.

Október 15-én 19 órakor a Német Forgatókönyv-díjat nyert Idegen (Exil) című filmet vetítik, ami után a közönség találkozhat a film forgatókönyvíró-rendezőjével, Visar Morinával. Ez a lenyűgöző, szürreális thriller a Németországban élő, koszovói albán Xhafer sorsán keresztül, sajátosan sötét humorral beszél a paranoiáról és az identitásról. Október 18-26. között országosan a Művész Távmoziban (online: film.artmozi.hu) lesznek elérhetőek a legjobb németnyelvű alkotások.

SZEMREVALÓ / SEHENSWERT 2021 – Előzetes