A Verdák 2, a Disney-Pixar legújabb gyöngyszeme hamarosan a mozikba kerül, addig is, a hátralévő várakozási idő alatt megtudhatunk sok-sok érdekességet az autók világáról, történelmükről!

A filmben sor kerül mindenidők legelső Földgolyó Futamára, ahol kiderül, ki a leggyorsabb verda a világon. Azonban az autók nem jelentettek mindig egyet a gyorsasággal…

 1. A világ legelső autója mindössze 11km/h sebességgel tudott közlekedni. A 18. század végén az autók olyannyira lassúak voltak, hogy a New York-i rendőrök kerékpárral simán lekapcsolhatták őket.
 2. Az első gyorshajtásért járó büntetést Harry Myers kapta 1902-ben, 19km/h-val hajtott.
 3. Ahogy napjainkban is, úgy az elmúlt évtizedek, évszázad folyamán is kiemelten fontos szerepet töltöttek be a nők az autóiparban. Mary Anderson találta fel az ablaktörlőt 1903-ban. Női feltalálók nevéhez köthető a gyújtógyertya, a kuplung és a karburátor is.
 4. A Ford T-Modell volt az első autó, melyet futószalagon, tömegesen gyártottak, 1908-ban kezdődött meg a sorozatgyártás.
 5. 1916-ban a földkerekség összes autójának 55%-a Ford T-Modell volt – ezt a rekordot azóta sem döntötték meg.
 6. Az első autókban nem volt kormány, ez ma már elképzelhetetlen lenne. Fogantyúkkal és karokkal irányított a sofőr.
 7. Az első autórádiót 1929-ben készítették el.
 8. A világ leghosszabb közlekedési dugója 177 km hosszú volt, Franciaországban, Párizs és Lyon között alakult ki 1980-ban. Egy közel ugyanekkora, 161 km-es dugó alakult ki 1993-ban Hamburg közelében, Németországban.
 9. Egy átlagos autóvezető élete során több mint 300 órát várakozik közlekedési lámpáknál.
 10. A legtöbb amerikai autó dudája a zenei F hangon szólal meg.
 11. A legdrágább szériaautó a Mercedes Benz CLK LM, 1.312.035 dollárba került bevezetésekor 1997-ben, végsebessége 320km/h.
 12. A McLaren F1 sportkocsi motortere arany borítású.
 13. Európában Luxemburgban a legzsúfoltabbak az utak, 1000 főre 570 négykerekű jut.
 14. A Koenigsegg CCXR jelenleg a legdrágább verda, 45 svéd szakember építette, és 2.173.950 dollárba kerül.
 15. A világ leggyorsabb autója címmel a Bugatti Veyron büszkélkedhet, 430 km/h a végsebessége, és 0-100 km/h-ra 2.55 másodperc alatt gyorsul fel.

A legújabb Disney-Pixar alkotás, a Verdák 2 július 28-tól dübörög a hazai mozikban!

A Verdák 2-ről:

A legmenőbb versenyverda, Villám McQueen (Tóth Roland) és utánozhatatlan barátja, az autómentő Matuka (Gesztesi Károly) a Verdák 2-ben igazán nagy kalandba keverednek, amikor a tengerentúlra indulnak, minden idők legelső Földgolyó Futamára. A kupa elnyerője csakis a világ leggyorsabb autója lehet, azonban a győzelem felé vezető út telis-tele van kátyúkkal, elterelésekkel és vidám meglepetésekkel is. Matuka már a verseny első fordulóján azonnal különös kalandba keveredik, és kénytelen egyszerre lavírozni a szupertitkos kémküldetés és csapatfőnöki feladatai között. Hamarosan megkezdődik a legpörgősebb autósüldözés Japán és Európa utcáin, a legmenőbb verdákkal, régi és új kedvencekkel egyaránt.

A Verdák 2 egy száguldó móka, melynek középpontjában a színes, vidám autókarakterek állnak, többek között titkosügynökök, vérbeli cselszövők és nemzetközi autóversenyzők.

John Lasseter újra a volán mögé pattan, hogy megrendezze a 2006-os, Golden Globe-díjas Verdák című animációs film folytatását, a Verdák 2-t, melynek társrendezője az Oscar-díjas L’ecsó producere, Brad Lewis, továbbá egy veterán vizuális effektusok szakértő, Denise Ream is részt vett a munkálatokban, producerként. Nevéhez olyan filmek fűződnek mint a Fel! és a Star Wars III. rész – A Sithek bosszúja bravúros sci-fi. A legújabb Disney-Pixar egészestés animációs film 2011 júliusában kerül a hazai mozikba, Disney Digitális 3D™-ben és IMAX® 3D-ben a kiemelt filmszínházakban.

További információk, érdekességek a filmről:

http://www.facebook.com/home.php?ref=hp#!/verdak2

http://www.forumhungary.hu/

http://www.facebook.com/home.php?ref=hp#!/forumhungary