A 64. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Panoráma válogatásában debütál a nemzetközi közönség előtt Császi Ádám első játékfilmje, a Viharsarok.

A játékfilm a fiatal felnőttkor szexuális identitáskeresésének drámája egy érzéki, ám végzetes szerelmi háromszög történetén keresztül, a kietlen magyar pusztában – olvasható a Magyar Nemzeti Filmalap közleményében, amely felidézi, hogy a február 6-án kezdődő A-kategóriás filmmustra Panoráma szekciója a szerzői filmek és az innovatív zsánerfilmek legújabb tendenciáit mutatja be a nagyközönségnek.

Viharsarok-filmjelenet

A filmeket független zsűrik díjazzák, a válogatás alkotásai közül kerül ki többek között a Berlinale legjobb első filmje, a filmkritikusok FIPRESCI-díjasa és az európai művészmozikat tömörítő Europa Cinemas Label nyertese is. Az idei válogatásban látható lesz a francia Michel Gondry és a tajvani Caj Ming-liang új rendezése is.

A Viharsarok főszerepeiben Sütő András, Varga Ádám és a német Sebastian Urzendowsky (Viszlát, első szerelem, Pénzhamisítók) látható. A produkció tavaly nyáron forgott, a stábban több pályakezdő is dolgozott, például Rév Marcell operatőr és Takács Nóra látványtervező.

A rendező a film forgatókönyvét Szabó Ivánnal közösen jegyzi. A Magyar Nemzeti Filmalap a forgatókönyv fejlesztését 2,6 millió, a film gyártását 60 millió forinttal támogatta.

A Viharsarok a Proton Cinema produkciójában készült a Café Film és az I’m Film együttműködésével, producere Petrányi Viktória és Gyárfás Eszter. A 120 millió forint összköltségvetésű koprodukció német partnere a berlini székhelyű Unafilm.

Császi Ádám 2010-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetem film- és televízió-rendező szakán, több kiemelkedő rövidfilmet jegyez: 1 hét című filmjéért 2004-ben különdíjat nyert a Filmszemlén, a Gyengébb napokért pedig a legjobb rövidfilm díját 2008-ban.

Tavaly májusban a cannes-i filmvásáron a Viharsarok című filmet észak-amerikai, angol, francia és lengyel mozifilm-forgalmazók már megvásárolták. A filmet a berlini székhelyű M-Appeal világforgalmazó cég értékesíti világszerte.

A Viharsarok a tervek szerint kora tavasztól lesz látható a hazai mozikban. MTI

Nézd meg a Viharsarok című film előzetesét:

[youtube]http://youtu.be/pumUHoRrAnQ[/youtube]