Pataki Szandra WireLess című diplomamunkája bekerült a 70. Cannes-i Filmfesztivál Short Film Corner szekciójába. Pataki Szandra 2016-ban végzett a Budapesti Metropolitan Egyetem Animáció alapszakán, alkotásai számos fesztivál programjában szerepelnek.

WireLess

A Cannes-i Filmfesztivál a világ egyik legrangosabb filmes rendezvénye, különösen fontos bemutatkozási lehetőség a pályakezdő alkotók számára.

Rendkívül sokat jelent, hogy bekerült a filmem ebbe a programba, hiszen ha egy ilyen rangos eseményen úgy gondolták, hogy helye van a WireLess-nek, akkor megerősítenek abban, hogy a helyemen vagyok a szakmában! Nem tudtam, merre szaladjak örömömben, mikor megkaptam az értesítést” – mondta Szandra.

WireLess

A WireLess egy kísérleti jellegű, hét perces stop-motion animáció, amely egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.

A WireLess egy végtelen térben játszódó, szürreális hangvételű bábanimációs film, amelyben fő látványelem a drót. A történet szerint a világ egy végtelen hosszúságú drótszálból keletkezett és annak csomósodásaiból jöttek létre a benne élő figurák. A közös szál fizikailag is összeköti őket. A fő szabályrendszer az, hogy mindenki ugyanazokkal a feltételekkel indul az életben, és ha valamelyikük többet szeretne, azt csak úgy teheti meg, ha azt a drótanyagot mástól veszi el. Azért ezt a témát választottam, mert a világról alkotott egyik hipotézisem az, hogy közvetlen vagy közvetett módon, de egymásból táplálkozunk értelmileg, érzelmileg, fizikailag, pénzügyileg. Ezt a kapcsolati rendszert szerettem volna úgy ábrázolni, hogy a nézők közül mindenki a saját lelkiállapotához és élethelyzetéhez tudja alakítani a látottakat. A figuráknak ezért sincsen arcuk. Egy egyszerű cselekményszál, miszerint a főhős minden drótot magának akar, nem törődve azzal, hogy ezzel másokra milyen hatást gyakorol. Szerettem volna az egyszerűséggel teret adni a ráhúzható élethelyzetek végtelen permutációjának.” – foglalta össze Szandra mindazt, amit filmjében megjelenít.

A film további alkotói: Muhi Klára (dramaturg), Nemes Sándor (operatőr), Tornyai Péter (zeneszerző), Mészáros Borbála, Pataki Szandra (vágók), Márton Noémi, Kubinyi Krisztina, Rádóczy Zsuzsanna, Mészáros Borbála, Mess Zsanett, Papp Dániel (animátorok), Holló-Leleszi Krisztina (gyártásvezető).

A film konzulense Gauder Áron Balázs Béla-díjas animációs filmrendező volt.

Az alkotás a Magyar Média Mecenatúra Médiatanácsának Dargay Attila pályázatán elnyert támogatás segítségével valósult meg.

WireLess előzetes

WireLess