Zsigmond Vilmos Filmfesztivált rendez a szegedi Belvárosi Mozi 2017-től minden évben.

A mai napon dr. Solymos László, Szeged város alpolgármestere, bejelentette, hogy Szeged M. J. Város támogatásával, hagyományteremtő szándékkal, a Belvárosi Mozi megrendezi a filmfesztivált.

A fesztivál egyik kiemelt célja, hogy a film egyik legfontosabb társalkotójára, az operatőrre, munkájuk jelentőségére irányítsa a figyelmet, és lehetőséget teremtsen a fiatal művészek bemutatkozására. A magyar operatőriskola jó fél évszázada – Illés György óta – világhírű, tanítványai számos érdemet szereztek a világ különböző országaiban. Az újabb és újabb nemzedékek – követve és megújítva a hagyományokat –, szintén egyre több elismerés birtokosai.

belvarosi-mozi

A fesztivállal tisztelegni kívánunk e hagyomány előtt.

A fesztivál másik kiemelt célja, hogy Zsigmond Vilmos emlékét, művészetét ébren tartsa, munkásságát, személyiségét minél szélesebb körben megismertesse és ezt a tudást az újabb nemzedékeknek átadja.

Kísérő rendezvényként retrospektív sorozatot mutatunk be Zsigmond Vilmos alkotásaiból, valamely alkotói korszakának egy-egy kiemelt filmjére koncentrálva.

A 3-4 naposra tervezett fesztivált emellett természetesen számos egyéb kísérő program színesíti: workshop a szakmabeliek és szabadegyetem a laikusok számára  a HSC (Magyar Operatőrök Társasága) operatőreinek vezetésével, kritikus-, alkotó– és néző közönségtalálkozó minden délelőtt az előző nap bemutatott filmek alkotóival, kerekasztal-beszélgetés az egyes országokban folyó filmes és – kiemelten – operatőr képzésekről, kiállítás Zsigmond Vilmos fotóiból, zenei programok nem hivatásos zenekarok meghívásával, pl. színész-zenekarok, író-zenekarok, filmesek zenei együttese).

A pályázati kiírásban elsősorban a filmművészetet tanuló, rendező és operatőr szakos, közép-európai egyetemi hallgatókra, alkotói csoportokra kívánunk fókuszálni, de nem zárnánk ki az 5-10 éven belül végzett fiatal pályakezdőket sem. A program fontos eleme, hogy ismerkedési lehetőséget teremtsen a fiatal alkotók számára, illetve tapasztalatot szerezhetnek és cserélhetnek az egyes országokban folyó képzésekről, filmkészítési lehetőségekről.

Kulturális értelemben a közép-európai régióhoz tartozó országokban (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia, Románia, Szerbia, Horvátország, Szlovénia, Ausztria, Németország, Svájc, Ukrajna, Litvánia, Lettország, Észtország, Bulgária) hirdetjük meg, minden olyan főiskolán, egyetemen vagy egyéb műhelyben, ahol operatőrképzés folyik.

A kiírás egyik fő szempontja, hogy a beérkező pályamunkák olyan eredeti és kreatív operatőri megoldásokat tartalmazzanak, amelyek Zsigmond Vilmos filmjeit, munkáit is jellemezték.

Tematikai, technikai, műfaji megkötés és időtartam korlátozás nélkül várjuk a 2014. január 1. után készült alkotásokat. Egy alkotó több filmmel is pályázhat. Az alkotásokat műfajuk szerint soroljuk szekciókba. Nevezési díj nincs.

Nevezni lehet nagy- és kisjátékfilmmel, kísérleti, dokumentum- és animációs filmmel egyaránt.

Zsűritagként elfogadta meghívásunkat:

Pierre Filmon, filmrendező, a Harmadik típusú találkozások Zsigmond Vilmossal című film rendezője

  1. Szabó Gábor (HSC) Balázs Béla-díjas operatőr, egyetemi tanár, az egyetlen, Zsigmond Vilmos rendezte film (Tékozló apa, 1991) operatőre

James Chressanthis (ASC) amerikai operatőr, rendező, író, producer, az Amerikai Operatőrök Társaságának tagja

  1. Sághy Miklós egyetemi docens, a Filmvilág c. folyóirat szerzője

Levélben megkerestük Susan Zsigmondot, Zsigmond Vilmos özvegyét, aki kifejezte örömét, és kilátásba helyezte, hogy részt vesz a fesztiválon. Szerepéről még további tárgyalásokat folytatunk.

A pályázat részletes kiírása 2016. november 15-ig jelenik meg a Belvárosi Mozi honlapján www.belvarosimozi.hu.

A fesztivált Szeged M. J. Város mellett támogatja a Magyar Filmművész Szövetség, az Art Mozi Egyesület és az Europa Cinemas.