A 89. Oscar-díj átadást megelőző nagy kérdés, hogy kit jelöl Oscar-díjra az Akadémia. A jelöltek listáját 24 kategóriában tegnap délután jelentették be a világhírű színészek. A 89. Oscar gálára 2017. február 26-án fog sor kerülni, lássuk, mely filmekért és alkotókért izgulhatunk!

Mindenekelőtt említést kell tennünk arról, hogy idén ismét bekerült egy magyar film a jelöltek közé! Ezúttal Deák Kristóf Mindenki c. filmjével képviseli majd Magyarországot a díjátadón. A filmet a „Legjobb rövidfilm” kategóriában jelölték, négy vetélytárssal kell megküzdenie.

Az összesen 60 jelölt filmből a rövidfilmekkel együtt 42 film kapott 1-1 Oscar-jelölést, valamint 18 alkotást egynél több jelöléssel ismertek el. Mi nagyon szoríthatunk a Mindenkiért!

A legtöbb Oscar jelölés 2017-ben

(14 Oscar-díjra jelölt filmek)

Az idei jelöltek közül 14 jelöléssel abszolút csúcsot döntött a Kaliforniai álom c. film. Ennyi jelölést Oscar-díjra eddig összesen két alkalommal kapott film az arany szobrocska történetében. Azelőtt mindössze 1950-ben a Mindent Éváról c. amerikai filmdráma, 1997-ben pedig a Titanic c. amerikai katasztrófa film kapott 14 jelölést az Oscar-díjra!

Kaliforniai álom

Kaliforniai álom

A második legtöbb Oscar jelölés 2017-ben

(8 Oscar-díjra jelölt filmek)

A Kaliforniai álom után nagyot ugrunk a számokban. Idén nem volt több olyan film, amely 10 feletti jelölést kapott volna. A második legtöbb jelölést összesen három film kapta, az Érkezés, A fegyvertelen katona és a Holdfény 8-8 Oscar-jelölést kapott. Érdekes, hogy a három film mennyire más témákról szól; az Érkezés egy idegenekkel foglalkozó sci-fi, A fegyvertelen katona egy katonai, háborús film, míg a Holdfény egy felnőtté váló kisgyerek mostoha életét bemutató filmdráma.

A fegyvertelen katona

A fegyvertelen katona

Az egykori Halálos Fegyver egyik főszereplőjeként híressé vált Mel Gibson alighogy visszatért a köztudatba, új filmjével máris tarol! A fegyvertelen katona c. filmben Gibson nem kapott szerepet, helyette a rendezői székben foglalt helyet.

A harmadik legtöbb Oscar jelölés 2017-ben

(6 Oscar-díjra jelölt filmek)

A harmadik helyen szintén holtverseny alakult ki, A régi város és az Oroszlán c. filmek 6-6 jelölést kaptak. Mindkét film megható, családi történetet ölel fel, fantasztikus színészekkel.

A negyedik legtöbb Oscar jelölés 2017-ben

(4 Oscar-díjra jelölt filmek)

A negyedik helyen végző két film Denzel Washington és Jeff Bridges színészek neveit fémjelzik. A Fences már nem az első rendezése Denzel Washington-nak, a Hell or High Water forgatókönyve pedig a 2012-es ún. „Fekete Listáról” való. A Fekete Lista, azaz Black List egy éves felmérés az el nem készült filmek forgatókönyveiről. A listára az ilyen filmek legkedveltebbjei kerülnek fel.

Az ötödik legtöbb Oscar jelölés 2017-ben

(3 Oscar-díjra jelölt filmek)

A számolás joga és a Jackie alkotói tegnaptól 5-5 Oscar jelölés tudatában hajthatták álomra a fejüket. Mindkét film megtörtént történetet dolgoz fel. A Számolás joga a NASA kulisszái mögé engedi belelátni a nézőt, míg a Jackie c. életrajzi film a Kennedy gyilkosságot megélt fiatal First Lady tragédia utáni időszakát mutatja be.

Jackie

Már ebből az összesen tíz filmből – amelyek az idei Oscar-jelölések első öt helyét foglalják el – is látszik, hogy milyen színes az idei Oscar-díjra jelölt filmek választéka! Az egymástól teljesen eltérő történetek jobbnál jobb színészi- és háttérmunkát foglalnak magukba, (A 2017-es Oscar-díjra jelölt filmek teljes listája) így idén biztosan érdemes lesz moziba menni!