„Tegnap délután jelentették be a 2023-as Oscar-díj esélyeseit. Örömmel adunk hírt arról, hogy két ADS film, a Volt egyszer egy nyár (Aftersun) és A bálna (The Whale) összesen 4 jelöléssel van versenyben az aranyszobrokért. A 95. Oscar-díjátadót március 12-én rendezik Los Angelesben, helyi idő szerint 17:00 órától.” ADS

A bálna

A Darren Aronofsky rendezte film összesen három kategóriában versenyezhet: Legjobb férfi főszereplő, Legjobb női mellékszereplő és a Legjobb smink és frizura. Brendan Fraser megkapta első Oscar-díj jelölését. A bálna (The Whale) főszereplőjét a kritikusok az egyik legnagyobb esélyesnek tartják a 2023-as Oscar-gálán a legjobb férfi főszereplő díjára. A Golden Globe-jelölt színész január 15-én vehette át a filmkritikusok elismerését a 28. Critics Choice díjátadón Darren Aronofsky drámájában nyújtott alakításáért. Az 54 éves Fraser mellett Hong Chau (Hatalmas kis hazugságok, A menü) is számos elismerést kapott A bálna című filmben nyújtott alakításáért, most pedig a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar-díjra is jelölték.

 Volt egyszer egy nyár
 Volt egyszer egy nyár

A legjobb férfi főszereplő díjára esélyes Paul Mescal ír színész a Volt egyszer egy nyár (Aftersun) című filmben nyújtott alakításáért. Charlotte Wells filmje az idei BAFTA-n 4 kategóriában versenyezhet: A legjobb brit film, A legjobb szereposztás, A legjobb férfi főszereplő és a Brit író, rendező vagy producer kiemelkedő debütálása kategóriákban kapott jelölést a 2023-as BAFTA-n. A skót rendező első nagyjátékfilmje a 2022-es cannes-i filmfesztiválon elnyerte a francia zsűri díját. A Volt egyszer egy nyár (Aftersun) a BIFA-n hatalmas sikert aratott, ugyanis 16 jelölésből hetet váltott díjra, köztük a legjobb brit független film, a legjobb forgatókönyv, a legjobb rendező, a legjobb operatőr, a legjobb vágás és a legjobb zene kategória díját. 

OSCAR 2023 – Jelöltek teljes listája >>