Átadták a 95. Oscar-gála díjait. A bálna (The Whale) és a Volt egyszer egy nyár (Aftersun) és összesen 4 jelöléssel volt versenyben. A legjobb férfi főszereplő díjára jelölték Brendan Frasert A bálnában nyújtott alakításáért és Paul Mescalt, aki a Volt egyszer egy nyárban győzte meg a filmakadémiát. Végül A bálna két elismerést kapott: a LEGJOBB FÉRFI FŐSZEREPLŐ és a LEGJOBB SMINK/MASZK kategóriában.

Brendan Fraser könnyeivel küszködve, remegő hangon vette át a díjat és beszédében köszönetet mondott a színészeknek, a stábnak és a családjának.

HOLLYWOOD, CALIFORNIA – MARCH 12: Brendan Fraser, winner of the Best Actor in a Leading Role award for ’The Whale’ poses in the press room during the 95th Annual Academy Awards at Ovation Hollywood on March 12, 2023 in Hollywood, California. (Photo by Rodin Eckenroth/Getty Images)

„Hálás vagyok Darren Aronofsky-nak, amiért kreatív mentőövet dobott nekem, és felhúzott a ‘Bálna’ jó hajó fedélzetére” — mondta a színész.

„30 évvel ezelőtt kezdtem el ezt a szakmát, a dolgok nem mentek könnyen, de volt egy olyan lehetőség, amit akkoriban nem értékeltem, amíg meg nem szűnt. Csak köszönetet szeretnék mondani ezért az elismerésért. Ez nem jöhetett volna létre a szereposztásom nélkül. Olyan volt, mintha búvárkodtam volna, és a felszínre vezető levegőn olyan emberek vigyáztak volna rám, mint a fiaim.”

Íme néhány érdekesség A bálna című film kapcsán:

  • Darren Aronofsky azt mondta, hogy tíz évébe telt, amíg ezt a filmet elkészítette. Charlie szereposztása hatalmas kihívást jelentett számára, amíg meg nem látta az Utazás az éjszaka végére (2006) című bűnügyi thriller trailerét, amelyben Brendan Fraser szerepelt.
  • A filmet a Sony Venice kameráival forgatták, amelyeket először a Top Gun: Maverick produkció számára fejlesztettek ki.
  • A film írója, Samuel D. Hunter szerepelt a filmben, mint Brendan Fraser gépelődublőre.
  • Először egy komikust akartak főszereplőnek választani: 
    „Én játszottam volna a  főszerepet, és Tom Ford lett volna a rendező” – mondta talkshow-házigazdaként ismert James Corden, aki azt is elárulta, hogy George Clooney neve is felmerült rendezőként. 
  •  Brendan Fraser átváltoztatása első alkalommal, amikor a szakemberek Brendan Fraser arcára felvitték a sminket és rászabták a protéziseket, hét órába telt. A készítők profi munkát végeztek, először digitálisan modellezték, majd 3D-nyomtatóval realizálták a protézist. Rengeteg igazítás volt szükséges, hogy a megfelelő bőrtónust megtalálják, ami jól fog mutatni a forgatási fényviszonyok mellett. A forgatás végére körülbelül 2 óra 45 percre csökkent a smink/maszk elkészítése, plusz 45 perc, hogy felöltöztessék a színészt a testprotézisbe, ami összesen kb.136 kilogrammnyi terhet jelentett. 
  • A magyar mozikban már több mint 25 ezer mozinéző látta a filmet.

A 95. Oscar 2023 nyertesek, nyertes filmek teljes lista