Miközben a nagy vászon filmes vezetői a Streaming szolgáltatók egyre nagyobb dominanciájával küzdenek, és a mozivászonra tervezett filmek online megjelenés előtti vetítésére keresnek megoldást, furcsa jelenségnek lehetünk tanúi.

Szinte példa nélküli, hogy mennyi filmet tartottak vissza az elmúlt szezonban a pandémia miatt. Ezúttal az elmaradások rendeződni látszanak, így a filmes főszezon igazán izgalmasnak ígérkezik, hiszen az előző évadot követően óriási hiányérzetünk alakult ki, alig várjuk a mozipremiereket.

Úgy gondolom a múlt szezon legsikeresebb filmjei idén nem vitték volna el a “pálmát”. Minőségileg rendben volt a FatherTrial of the Chicago és a Nomadland, de nem valószínű, hogy idén A nomádok földje (Nomadland) lett volna a legjobb film. Talán befértek volna a szűk 10-es listába, de idén egyik sem nyert volna. Gondoljunk csak bele! Valóban Oscar-díjas alakítás volt a mellékszereplők produkciója? Nem hiszem. Viszont, ki kellett emelni őket a felhozatalból.

Idén azonban rendkívül ígéretes filmek jönnek, melyek között várhatóan mindenki meg fogja találni a maga 10/10-es kedvencét.

A legjobb film kategóriában a színpadról mozivászonra megálmodott filmek között olyan sportolók és zenészek élettörténetei érkeznek, amelyek biztosak belopják majd magukat a szívünkbe. Lesz western Sci-fi amit a felnőttek Csillagok Háborújának neveznek, angolszász munkásosztályról szóló megható történet, és egy olyan zenés film, aminek a feldolgozására már régóta várunk.

A múlt idényben már a trailerek megtekintése után meg lehetett mondani a győzteseket. Most ez közel sincs így. Örülünk is neki. Kiegyenlített lesz a mezőny.

Arany Tacskó Awards

A legjobb női és férfi kategória szintén izgalmas lesz. A be nem mutatott filmek miatt több színész több filmjével is jelölt lehet. Itt van például Adam Driver, aki a Last Duel és a House of Gucci filmekért is kaphat jelölést. Bradley Cooper is 2 nagyszerű filmmel képviselteti magát. Továbbá nem várt magasságokba emelkedhet az eddig harmatos teljesítményt nyújtó, Kristen Stewart.
Will Smith szintén, meglepően erős teljesítménnyel tér vissza a nagyok közé, és meg is lesz minden esélye a győzelemre.

Hogy melyik filmek a legesélyesebbek a győzelemre, kik lehetnek a befutók az egyéb főbb kategóriákban, arra egy következő cikkemben fogok kitérni bővebben.

Személy szerint látatlanban már most azért ez az egyik kedvenc szezonom, mert hiányoznak az utóbbi években a főszezont és a jelölésre esélyes filmeket, valamint magát az Oscar-gálát is beárnyékoló jelenség, az erőltetett rasszizmus ellenesség.

Természetesen jó dolog, hogy a filmes világ foglalkozik a rasszizmussal. Kell is foglalkozni vele! Hiszen az igaz történeteik által, szórakozva pillantunk be igazán a nagyvilágba. Viszont úgy gondolom, hogy az utóbbi időben már túl sok volt az ilyen téma.

Mondom ezt annak ellenére, hogy szeretem mind az ilyen témákat, mind pedig az igaz történeteket. Imádtam A Segítséget Violával, élveztem a Számolás jogát és még sorolhatnám. Ami az ilyen jellegű filmek közül számomra a legjobb, az Ütközések, amely meglepetés győzelmét gyermeki örömmel fogadtam és ma is nagyon örülök neki.

A múlt évben azonban már nem voltak erősek az ilyen típusú filmek, mégis túlértékelték őket. Attól féltem, hogy egyre jobban a politika felé fordul ez a jelenség. Idén ez megváltozott és ennek nagyon örülök. Mindössze 1-2 film fogja érinteni a témát. Továbbra is várom az ilyen filmeket, de most jó lesz egy kis szünet. Mert szórakozzunk inkább! Most erre van szükségünk, az igencsak hosszúra sikeredett uborkaszezon után!

Az Arany Tacskó Awards csoport

Ahogyan szórakozunk mi is, az egyik nagy közösségi média platformján létrehozott csoportunkban, ahol filmeket véleményezünk, pontozunk, érdekességeket osztunk meg, és ami a legfontosabb, szavazunk az Oscar-gála összes kategóriájának győzteseire. A győztes megkapja az Arany Tacskó szobrocskát.

Csoportosulásunk úgy indult, hogy egy kedves barátnőmmel privát üzenetben beszéltük ki a filmeket. Ez egy Oscar figyelő csoporttá nőtte ki magát, ami főleg, de nem kizárólag, Októbertől az Oscar-gála végéig aktív. Az évek során a csoport nevet is kapott, Arany Tacskó Awards lett a nevünk.

Sokan az aktív hozzászólók közül filmes kritikákat is megfogalmaznak. Fontosnak tartjuk az évről évre történő megújulást. Múlt évben ünnepeltük csoportunk 10. Évfordulóját, amelyet filmes videóklippekkel, valamint vicces és komoly bejátszásokkal színesítettünk.

Halkan jegyzem, ez a mostani Oscar-gálákról nagyon hiányzik. Emlékezzünk csak Billy Crystal vicces bejátszásaira, vagy Kimmel-Damon egymás közti csipkelődéseire. Mostanában hiányzik az Oscar-gálákról ismert humor.

Idén megtartottuk az első találkozónkat, ami fergetegesen jól sikerült! Órákon át tartó, filmes eszmecseréket folytattunk. Ha nem kellett volna dolgoznunk, reggelig abba se hagytunk volna.

Legutóbbi győztesünk egy olyan csoporttagunk volt, aki az Arany Tacskó Awards fennállása óta minden évben a legesélyesebb volt a nyerésre. Tavaly ő kapta meg az Arany Tacskó vándordíjat. Büszkén virít a polcán a csinos “magyar Oscar szobor” a következő szavazásig, amikor a szobor új otthonra lelhet.

Arany Tacskó vándordíj

Vagy talán egy teljesen új tag viszi el a következő Arany Tacskót? Szeretettel várjuk a filmes vénával rendelkező, leendő új tagjainkat!

Azzal a jelmondatunkkal köszönnék most el, ami hűen tükrözi a filmekhez való hozzáállásunkat, szórakozásra éhségünket, csoportunk lényegét, és amivel minden év októberében újra aktivizáljuk a csoportunkat:

LET THE GAME BEGIN

Induljon a játék, jöhet az új filmes főszezon!