9, film plakát
Eredeti cím:9
Műfaj:feliratos amerikai animációs fantasy
Rendező:Shane Acker
Zene:Danny Elfman
Játékidő:79 perc
A film forgalmazója:Budapest Film
Hazai mozi bemutató:2010. április 22.

A film leírása

A nem túl távoli jövőben a Nagy Gép segítségével a világ robotjai felülkerekedtek az emberiségen, és megtizedelték a humanoidokat. Miközben világunk darabokra hullott, misszió indult a civilizáció megmentéséért – egy kis csoportnyi rongybabaszerű teremtmény, akikbe az emberiség utolsó napjaiban egy tudós szikrányi életet lehelt. Ők túlélték az apokalipszist. A kis törzs tagjai csak számokon szólítják egymást, az 1-es egy háborús veterán, 2-es egy feltaláló, 3-as és 4-es a gesztusnyelven kommunikáló iskolás ikerpár, 5-ös mérnök, 6-os művész, 7-es bátor harcos, 8-as izomagy, a 9-es pedig vezetői képességgel megáldott lény, aki tudja, egyesíteni kell erőiket, ha fel akarják venni a harcot a legkegyetlenebb gépiesített fenevaddal.

Shane Acker akciódús animációs fantasy filmje azonos címen készült, Oscar-díjra jelölt rövidfilmjének egész estés változata, melynek produceri munkálataiban Tim Burton és Timur Bekmambetov is részt vett. Bár a 9 látszólag steampunk-stílusú vizuális brillírozás, olyan értékeket mutat fel, mint az életvágy, az összetartás és a közösség ereje, és bebizonyítja, hogy akár egyetlen lélek is elegendő lehet, hogy megváltozzon a világ.

Korhatár besorolás:
Főszereplők:Christopher Plummer, Martin Landau, John C. Reilly, Crispin Glover, Jennifer Connelly, Fred Tatasciore, Elijah Wood, Alan Oppenheimer, Tom Kane, Fred Tatasciore, Helen Wilson9 Trailer
Legjobb idézet a filmből:
A film az IMDB-n:link