A sivatag virága, film plakátA film alapjául szolgáló azonos című könyv, Waris Dirie önéletrajzi regénye – az afrikai nomád lányból lett világhírű top-model és ENSZ nagykövet igaz története – megrendítette a világot (11 millió példányban kelt el és hetekig vezette a bestseller listákat). A történet egy modern tündérmese, egy bátor nőről és az ő küzdeleméről szól, a nők boldogsághoz való jogáért.

A szomáliai Waris Dirie a világ egyik legkeresettebb modellje az észak-afrikai sivatagból, egy nomád kecskepásztor családból jutott a divatlapok címlapjára és a fashion show-k kifutójára. Tizenhárom évesen szökött el otthonról egy rákényszerített házasság elöl, több napig bolyongott a sivatagban, amíg eljutott a fővárosba, Mogadishu-ba. Rokonai hamarosan továbbküldték Londonba, ahol szolgálóként dolgozott a Szomáliai Nagykövetségen, egész kamaszkorát bezárva, tanulatlanul leélve. Waris egy napon onnan is megszökve, hajléktalanként és illegális bevándorlóként sodródik az utcákon. A vagány bolti eladólány Marilyn befogadja és életre szóló barátságot kötnek. Egy gyorsétteremben vállal munkát, ahol a sztárfotós Terry Donaldson felfedezi ritka szépségét. A rámenős ügynök, Lucinda segítségével sikeres modell válik belőle. De Waris új élete, a csillogó glamour szívszorító sorsot takar, a gyönyörű lány nem tud szabadulni gyermekkori titkolt traumájától. Egy interjú során megelégeli, hogy folyton a Hamupipőke-mesét emlegetik karrierjével kapcsolatban és a világ elé tárja, hogy az a nap, amely valójában megváltoztatta az életét, az volt, amikor kisgyermekként nemi szerv csonkítást* hajtottak végre rajta. Az interjú kirobbanó visszhangot kelt, élettörténete szimpátiát vív ki és társadalmi párbeszédet indít el. Waris elhatározza, életét annak szenteli, hogy ez ellen a barbár szokás ellen küzdjön.

A film főszerepét a szintén top modell és színész Liya Kebede játsza, olyan színésztársakkal megerősítve, mint az Ezüst Medve- és Golden Globe-díjas Sally Hawkins (Hajrá boldogság!) és Timothy Spall (Harry Potter, Titkok és hazugságok).

Waris Dirie önéletrajzi regénye alapján írta és rendezte: Sherry Hormann

*„A hazánkban sokszor eufemisztikusan „női körülmetélés”-ként emlegetett gyakorlat tulajdonképpen a külső női nemi szerv csonkítását jelenti (angol megfelelője az FGM, Female Genital Mutilation). Az Afrika, Ázsia és a Közel-Kelet egyes területein élő szokás értelmében évente több millió nő külső nemi szerveit teszik ki érzéstelenítés nélküli csonkításnak. A beavatkozást tradicionálisan képesítetlen idősebb nők hajtják végre, sokszor olyan kezdetleges eszközökkel, mint üvegcserép, konzervdoboz teteje vagy kés. A gyakorlat vallástól független.” www.nane.hu

[scg_html_vizszintes_vonal]

Eredeti cím:  | Műfaj: feliratos, német-osztrák-francia film | Rendező: Sherry Hormann | Játékidő: 124 perc | Zene: Martin Todsharow | A film forgalmazója: Szuez Film | Hazai mozi bemutató: 2010. május 20. | Főszereplők: Liya Kebede, Sally Hawkins, Timothy Spall, Juliet Stevenson, Craig Parkinson, Anthony Mackie, Meera Syal, Soraya Omar-Scego

[nggallery id=295]