Marcella boldogtalan kapcsolatban él és megélhetési problémákkal küzd. Elvállalja, hogy gondoskodik egy öreg úrról, Amadorról, amíg annak a családja elutazik. A kezdeti nehézségek után barátság alakul ki közöttük, de a nyugodt élet csak rövid ideig tart, Amador ugyanis meghal. Marcella élete holtpontra jut és úgy dönt, hogy a halál nem okozhat neki problémát és folytatja addigi életét bármi történt is. Mindeközben megismerkedik egy az Amadorhoz rendszeresen járó prostituálttal, aki igyekszik mindenben segíteni neki.

Ez a gyönyörű, spanyol film az élet szeretetéről és a merész döntésekről szól némi humorral vegyítve. Főszereplője pedig a Fausta Énekéből ismert Magaly Solier.

A rendező a filmről:

„Marcela szerint az életben minden lehetőséget ki kell használni. Ez a gondolat vezérli akkor is, amikor a gondjaira bízott öregúr egy hónappal korábban hal meg, mint ameddig őt alkalmazták nála. Amador halála munka és pénz nélkül hagyná Marcelát, aki jelen helyzetében ezt nem engedheti meg magának.

’A fenébe, meghalt!  Hát nem tudta volna még egy kicsit húzni?’- mondja, amikor holtan találja.

Ez a film arról szól, hogy az élni akarás néha olyan erős, hogy még a halál sem tudja megállítani. Marcelának minden döntése mögött ez az erő áll és bár néha elgyengül, végig viszi az akaratát. Reménnyel, bűnbánattal és fájdalommal teli érzései megerősítik elhatározásában.  Talán nem véletlen, hogy egy prostituált és egy pap segítségét kéri a legnehezebb időkben. Bár egyikük sincs tökéletesen tisztában Marcela helyzetével, mindketten segítik.

Ez a film a története alapján nagyon szomorúnak tűnik, de számomra igazán derűs. Az Amador a leginkább élet-igenlő filmem és rengeteg vicces párbeszéd van benne, amiket a szituáció morbid jellege szül. Marcela megpróbálja összerakni az élete darabjait és helyes döntést hozni a magánéletében is. A legnagyobb dilemmája, hogy a lelkiismeretét vagy a szükségleteit helyezze előtérbe. De természetesen semmiképpen sem nevezhetjük önző karakternek, hiszen egy másik ember sorsa, jövője függ tőle, valakié, akiért mindenre képes lenne.

Azt a fajta szégyennel kevert méltóságot, amit érez talán leginkább a Biciklitolvajok főhősének az érzéseihez tudnám hasonlítani. Elveszíti/elveszik tőle azt, ami a túléléséhez kell és ezért nem riad vissza attól, hogy erkölcsileg megkérdőjelezhető döntést hozzon. A döntéseink határozzák meg az életünket és van, aki mer kockáztatni. És nem a döntés meghozatala a legnehezebb, hanem, hogy utána együtt kell élnünk velük.

Mindent megtettünk azért, hogy a filmből derűs egyszerűség áradjon. Lucio (Godoy) zenéje és Ramiro (Civita) fényképezése egyfajta keretet adnak a filmnek. Marcela lelki ereje pedig a nézőnek is biztonság érzetet ad. Az ő karaktere jelenti a film igazi erejét. Meggyőződésem, hogy bárhol máshol a világon is vannak a Marcelához hasonlóan erős nők, akik bátran hoznak meg egy ilyen nehéz döntést. Mert vannak, akiknek nehezebb élet jut, mint másoknak, akik kevésbé szerencsések, és nekik maguknak kell megküzdeniük az élhető életért.

Marcela a saját kezébe veszi a sorsát, már nem vár arra, hogy a barátja segítse, mert tudja, hogy az ő sorsáról csak maga tud gondoskodni.”

[scg_html_vizszintes_vonal]

Eredeti cím: Amador| Műfaj: feliratos spanyol filmdráma | Rendező: Fernando León de Aranoa | Játékidő: 115 perc | Zene: Lucio Godoy | A film forgalmazója: Cirfo Film | Hazai mozi bemutató: 2011.07.28. | Főszereplők: Magaly Solier, Celso Bugallo, Sonia Almarcha, Fanny de Castro, Antonio Durán ‘Morris’, Eleazar Ortiz, Raquel Pérez, Priscilla Delgado, Juan Alberto de Burgos| Weboldal: www.amadorlapelicula.es

[scg_html_vizszintes_vonal]

 [iframe width=”600″ height=”371″ src=”http://www.youtube.com/embed/UE9KbxxuzII”]
Amador előzetes (Trailer)

[scg_html_vizszintes_vonal]

[nggallery id=75]