Egy francia család szexuális krónikája poszter

Ma, amikor 7 – 77 éves korig már mindenki kattintott rá az interneten pornó filmre, vagy a tévében véletlenül odakapcsolt egy felnőtt csatornára, még mindig tiltott dolog a szexről beszélni? Főleg családon belül? Ezeket a gondolatokat boncolgatja könnyed, humoros, tehát igazi franciás stílusban a rendező páros újabb, a hétköznapitól eltérően szokatlan filmjében. A film szociográfia igényességgel ábrázolja egy mai hagyományos francia család nemi életének generációkon átívelő izgalmas bonyodalmait, olyan kérdéseket feszegetve, mint a nemi érettség, vagy a nemi identitás kérdése, a partnerkeresés és az igényes nemi élet.

A filmben szereplő francia család, szerkezetét tekintve nem különbözik egy mai hagyományos családtól. A központban a szülök állnak, példás kiegyensúlyozottságban és nagy szerelemben élnek, dacolva az évekkel, megőrizve az egymás iráni szerelmet és vágyakozást. Együtt laknak a férfi apjával, aki a felesége halála után egy örömlányhoz jár. A legnagyobb fiú, már minden szempontból érettnek tekinthető, erős biszexuális hajlama miatt azonban, szívesen keresi a párokkal való nemi kapcsolatot. A családnak van egy örökbefogadott lánya is, aki éppen a számára megfelelő férfit keresi és meg is találja. És van a legkisebb fiú Romain, aki mint a népmesékben a történet valódi mozgatója. Miközben a nemi hormonháztartása már javában működik, nehezen talál társat akivel felfedezhetné a nemiség izgalmas csodáját. Egy provokatív felvételt készít az iskolában, aminek az eredményeképpen a szülőket behívja az igazgató. Ezt követően rájönnek, hogy a családban a szexualitás tabu, ahogyan korábban az ő szüleik is kezelték ezt a dolgot. Az iskolai incidens után megpróbálnak nyíltan beszélni a szexualitásról, a film ezt rövid egymást követő jelenetekben ábrázolja, a család szereplőinek magánéletét krónikaként villantva fel. Közben Romain is szerelmes lesz egy osztálytársnőjébe, akivel hamarosan intim kapcsolatot élnek meg. A film végén egy év múlva látjuk újra őket, nyugodt, boldog és kiegyensúlyozott családként. Nekik bevált a szexualitásról való egyenes beszéd, az idejétmúlt tabu feloldása.

Fesztiválszereplések:

BAFICI 2013, Hivatalos versenyprogram

Bratislava International Film Festival 2012, Hivatalos versenyprogram

International Film Festival Moscow 2012, Hivatalos versenyprogram

Edinburgh International Film Festival 2012, Hivatalos versenyprogram

[scg_html_vizszintes_vonal]

Eredeti cím: Chroniques sexuelles d’une famille d’aujourd’hui | Műfaj: feliratos francia vígjáték |  Rendező:  Jean-Marc Barr, Pascal Arnold | Játékidő: 77 perc | Zene: Imaro Quartet | A film forgalmazója: Anjou Lafayette | Hazai mozi bemutató: 2013. augusztus 29. | Főszereplők: Mathias Melloul, Valérie Maës, Stephan Hersoen, Leila Denio, Nathan Duval, Yan Brian, Adeline Rebeillard | Korhatár: 18

[youtube]http://youtu.be/tC2gf22LvwA[/youtube]

Egy francia család szexuális krónikája (2012) magyar feliratos előzetes (18)