Halál sugárút, film plakátFergus (Mark Womack – Murphy törvénye) és Frankie (John BishopSkins) elválaszthatatlan jóbarátok az iskola első napjától fogva. Mindketten a katonai pályát választják, de egy nap Fergus kilép a seregből és egy privát biztonsági cégnél vállal állást Bagdadban.

Évekkel később váratlanul érkezik a hír: Frankie egy halálos támadás áldozata lett a világ legveszélyesebb útján, a Halál sugárúton (Route Irish), ami a bagdadi repteret és a város biztonságos zónáját (Green Zone) köti össze.

Fergus nem hiszi el a hivatalos magyarázatot, ezért Frankie özvegyével, Rachel – lel (Andrea LoweTudorok) Irakban próbálják meg kideríteni, mi lehetett Frankie halálának valódi oka.

A nyomozás fordulatai a nézőt egy izgalmas kirakós játék részesévé teszik, amely során bepillantást nyerhetünk a világpolitika hatásmechanizmusába is. Ken Loach, a társadalmi – szociális problémákra mindig érzékeny rendező ezúttal a háborús hadszíntér felé fordul, ahol egy férfias politikai thrillerben mutatja be a háború során elkövetett bűnöket. Ebben segítségére van állandó forgatókönyvírója, a Cannes – ban díjazott Paul Laverty (Édes kamaszkor) és az Oscar – díjas operatőr, Chris Menges (A misszió, A felolvasó).

A Cannes – i Nemzetközi Filmfesztiválon Arany Pálma – díjra jelölt film Craig Lundberg iraki veterán igaz történetét dolgozza fel, aki Bászra város 2007 – es ostrománál több bajtársát is elvesztette.

[scg_html_vizszintes_vonal]

Eredeti cím: Route Irish | Műfaj: feliratos angol-francia-belga filmdráma | Rendező: Ken Loach | Játékidő: 109 perc | Zene: Isobel Griffiths, Isobel Waller-Bridge | A film forgalmazója: Mokép | Hazai mozi bemutató: 2011.07.28. | Főszereplők: Mark Womack, Andrea Lowe, John Bishop

[scg_html_vizszintes_vonal]

[iframe width=”600″ height=”371″ src=”http://www.youtube.com/embed/Lf_NTIxvJkg”]

[scg_html_vizszintes_vonal]

[nggallery id=74]