Happy Happy, film plakátEirik és Kaja fiatal házaspár mégis meglehetősen unalmas életet élnek egy kis, norvég faluban. Nem csoda, hogy alaposan felforgatja az életüket, amikor új szomszédok költöznek a mellettük álló házba. Sigve és Elisabeth szinte a tökéletes ellentétjük, vonzóak, érdekesek, pezseg körülöttük az élet. Kaja egyszerre irigylik őket és áhítozik a barátságuk után.

[scg_html_vizszintes_vonal]

Eredeti cím: Happy Happy | Műfaj: norvég film | Rendező: Anne Sewitsky | Játékidő: 85 perc | Zene: Stein Berge Svendsen | A film forgalmazója: Cirko Film | Hazai mozi bemutató: 2011. szeptember 15. | Főszereplők: Agnes Kittelsen, Joachim Rafaelsen, Henrik Rafaelsen, Maibritt Saerens

Happy Happy előzetes

Díjak és jelölések:

  • 2011 Sundance Fiulmfesztivál, Zsűri Nagydíja

A HAPPY HAPPY című norvég film kísérőfilmje: CSICSKA / BEAST (2011, 20 perc) forgatókönyvíró és rendező: Till Attila

Magyarországon a reneszánszát éli az úgynevezett „csicskáztatás”, vagyis a modern kori rabszolgatartás. Ez azt jelenti, hogy egy hajléktalan, önellátásra nem képes embert egy gazda magához vesz, elveszi a személyi igazolványát és szolgaként tartja. Ezek az emberek az esetek zömében alkoholisták vagy más függőségben élők és ezért fel sem fogják, hogy mi történik velük. A „csicskát” sokszor az állatokkal együtt, megalázó körülmények között tartják, nagyon kevés ételt adnak nekik és a kimerültségig dolgoztatják. Mire rájönnek, hogy mi történt velük, már semmit nem tudnak kezdeni a kialakult helyzettel. Sok esetben a gazdák úgynevezett ügynökökön keresztül szerzik be a „csicskát”. Ezek az ügynökök pontosan tudják, hogy kik lehetnek a potenciális áldozatok, kiket nem fognak keresni a hozzátartozói, ha egyáltalán vannak neki. A legmorbidabb ebben a szituációban az, hogy a „csicskának” a puszta léte függ attól, hogy a család, akinél dolgozik „befogadja”-e.

Mindössze becsléseink vannak arra vonatkozóan, hogy hány ilyen rabszolgát tartanak Magyarországon 2011-ben, de a számukat több ezerre becsülik.