Kolibri kód, film plakátA Kolibri kód (Hummingbird) a különleges erők volt katonája, Joey Jones (Jason Statham) története. Katonai bíróság elé állítják, majd hajléktalanként az utcán találja magát.

Egy éjjel betör a Covent Garden egyik lakásába, és rájön, hogy a luxus penthouse üresen fog állni három hónapig. Talál hitelkártyát, kocsikulcsot és egy jól feltöltött bankszámlát, ami csak arra vár, hogy ő megdézsmálja – ő azonban arra használja fel ezt a helyzetet, hogy egyenesbe jöjjön és munkát szerezzen. Leáll az ivással és a drogokkal, és beáll mosogatónak egy kínai étterembe. Hamarosan előléptetik ajtónállóvá és nem hivatalos kidobóvá. Olyan hatékonysággal dolgozik, hogy felkelti egy kínai gengszterfőnök figyelmét, aki felbérli sofőrnek és végrehajtónak.

Joey egyre feljebb lép a sohói kínai alvilág ranglétráján. De nem felejti el régi barátait, akik még az utcán élnek.

Amikor hajléktalan volt, volt egy barátnője, Isabel. Joey meg akarja őt menteni, és felhívja az apácát, aki azt a menedéket vezeti, ahova az exkatona ételért és ruháért járt. A neve Cristina nővér (Agata Buzek) – és amikor Joey és Cristina útjai keresztezik egymást, elkezd szikrázni a levegő.

Ahogy Joey egyre többet és többet keres, pizzákat és más ételeket, finom süteményeket küld a hajléktalanszállónak. Cristina elfogadja az adományokat egészen addig, amíg Joey otthagy egy guriga pénzt és vásárol neki egy gyönyörű selyemruhát. Cristina és Joey összevesznek, de hamarosan kiderül, hogy sokkal több közös van bennük, mint azt valaha gondolták.

Cristina beleegyezik, hogy megkeresse Joey terhes barátnőjét, de kiderül, hogy a lányt meggyilkolták. Joey bosszúhadjáratra indul a gyilkos ellen.

Joey egyre mélyebbre merül a szervezett alvilág bugyraiba, míg egy lövöldözésbe nem keveredik egy olasz étterem konyhájában. A rendőrség a nyomában van, ezért visszatér a hajléktalanszállóra és találkozik Cristinával. A borús vallomások a múltról még közelebb hozzák őket egymáshoz.

Miután összecsap egy illegális embercsempész bandával, sikerül kiderítenie, ki ölte meg Isabelt. Cristina elmondja Joeynak, hogy csatlakozik egy afrikai misszióhoz, ezért már csak egy napjuk van együtt. Joey rátalál Isabel gyilkosára egy tetőteraszon tartott koktélpartyn, és lehajítja a tetőről.

Joey és Cristina útjai szétválnak másnap, és soha többé nem fognak találkozni. Joey belátja, józan és ereje teljében van, veszélyes. Ezért megpróbál csendben visszabújni az utcák világába, ahol mindenki névtelen, de a rendőrség már a nyomában van.

[scg_html_vizszintes_vonal]

Eredeti cím: Hummingbird | Műfaj: szinkronizált amerikai thriller | Írta és rendezte: Steven Knight | Játékidő: 100 perc | Zene: Dario Marianelli | A film forgalmazója: Big Bang Media | Hazai mozi bemutató: 2013. május 9. | Főszereplők: Jason Statham, Senem Temiz, Vicky McClure, Benedict Wong, Siobhan Hewlett, Ian Pirie, Christian Brassington | Korhatár: 16

[youtube]http://youtu.be/uDDMB-tWLA8[/youtube]

Kolibri kód (2013) szinkronizált magyar nyelvű előzetes (16)