Metallica_Through_the_NeverA nemzetközi szinten is elismert magyar alkotó, Antal Nimród (Kontroll, A szállítmány, Ragadozók) legújabb 3D-s rendezése megváltoztatja az eddig ismert koncertfilm műfaját.

Az egész estés Metallica: Through the Never elegyíti a fiktív játékfilmet az élőben rögzített koncertfilmmel, az események középpontjában a világhírű rockbandával, a Metallicával. A film másik főszereplője a felemelkedőben lévő ifjú színész, Dane DeHaan (Az erő krónikája, Fékezhetetlen), aki Tripet, a fiatal futárfiút alakítja. A történet szerint Trip sürgős küldetést kap egy tomboló közönséggel telített Metallica-koncert alatt. Az arénán kívül kell találkoznia egy futárral, aki egy titokzatos tárgyat ad át neki, amit el kell vinnie a dübörgő show-ra. Ám kocsijával balesetet szenved, nem sokkal később pedig dühös tüntetők és rohamrendőrök csatájában találja magát, ráadásul egy titokzatos maszkos lovas is a nyomában lohol. Kezdetét veszi egy szürreális, poszt-apokaliptikus utcai hajsza.

Metallica – Master Of Puppets (Live)

[youtube]http://youtu.be/kV-2Q8QtCY4[/youtube]

Metallica: Through the Never produkcióról

„A szakmában töltött 30 év után az a legfontosabb számunkra, hogy a munkánk annyira változatos maradjon, amennyire csak lehetséges.” – mesélte Lars Ulrich, a Metallica dobosa és (a gitáros és énekes James Hetfielddel egyetemben) a banda társalapítója. „Sosem próbálunk ugyanazokra a dolgokra támaszkodni. Már jó ideje terveztünk egy újabb filmet, ám úgy gondoltuk, hogy a dokumentumfilm zsánerét teljesen kivégeztük a Some Kind of Monsterben. Valami olyat akartunk, ami abszolút friss és különbözik minden eddigitől.”

A 3D-s filmezés egyre nagyobb teret kapott az utóbbi években, amely arra inspirálta az együttest, hogy tervezett filmjüket is ebben a formátumban készítsék el, hogy egy igazán egyedülálló élmény süljön ki az egészből. „A 3D-t nem arra használtuk, hogy a klasszikus trükköket vessük be a filmben, mint pl. amikor a gitár nyaka nyúlik ki a vászonból a közönség arcába, vagy repülő dobverők szállnak szerteszét.” – magyarázta Ulrich. „Sokkal inkább arra koncentráltunk, hogy a színpadi események kapjanak egyfajta mélységet. A film nagy részét a banda szemszögéből forgattuk. A nézőknek sem a színpadot kell majd nézniük, ehelyett úgy érzik majd, hogy a színpadon vannak. A 3D sokkal nagyobb realitást kölcsönöz az egész élménynek.”

Ahogy az eredeti elképzelések elkezdtek megvalósulni, a Metallica kutatásba fogott, hogy találjanak egy olyan filmkészítőt, aki egyaránt elbír a film technikai és alkotói kívánalmaival. „Tudtuk, hogy egy igazi társra van szükségünk.” – folytatta Ulrich – „Akkoriban még a forgatókönyv sem létezett. A legtöbben, akikkel beszéltem, úgy néztek rám, mintha egy idegen bolygóról jöttem volna, amikor elmeséltem, hogy mit is szeretnénk létrehozni.” Nem sokkal később felbukkant Antal Nimród író-rendező neve, aki a 2003-as Cannes-i Filmfesztiválon díjat is kapott Kontroll című első filmjéért. „Nem egy szimplán jó filmet akartunk csinálni.” – magyarázta Charlotte Huggins producer – „A feladatunk az volt, hogy egy hihetetlen filmet készítsünk. Nimród is így gondolkozott, neki sem volt elég az, hogy simán jó munkát végezzen. Ő mindig előrébb jár egy lépéssel.” Antalt meghívták egy találkozóra a bandával, hogy megossza velük elképzeléseit és ötleteit a film fiktív aspektusával kapcsolatban. „Nimródnak van ez az őrült tekintete” – emlékezett vissza Ulrich – „Ahogyan mesélte, hogy milyen hatással volt rá fiatal korában Magyarországon a Metallica zenéje, tudtuk, hogy elég őrült ahhoz, hogy elkísérjen minket ebben a kalandban. Nimród találta ki ezt a városi rémálom-utazást, amely végigkíséri az egész filmet.”

A film főszereplőjére sem kellett sokat várni, Dane DeHaan szíves-örömest vetette bele magát a munkálatokba. „A legvadabb álmainkban sem gondoltuk volna, hogy Dane csatlakozik hozzánk.” – mesélte Marc Reiter végrehajtó producer – „A stábból mindenki rajongott érte, főként A terapeuta című sorozat miatt, így amikor Charlotte megemlítette, hogy megkaphatjuk, meg kellett csípnünk magunkat, hogy álmodunk-e.” Lars Ulrich is hasonló módon lelkesedett az idén 26 éves színész kapcsán – „Ennek a fickónak eszméletlen arca és kisugárzása van. Tudtuk, hogy ő lesz a mi emberünk, és nem fogadtuk volna el tőle a nem választ. Majdhogynem dialóg nélkül kellett játszania, de neki sikerült mindent kifejeznie az arcjátékával és a testbeszédével. Fantasztikus munkát végzett.”

Metallica érdekességek

1981-es alakulásuk óta a Metallica egy underground heavy metal bandából a világ egyik legnépszerűbb együttesévé vált.

– A Metallica eddigi kilenc albuma összesen 105 millió példányban kelt el világszerte, ebből kb. 70 millió Észak-Amerikában. Emellett a banda eddig kb. 5 millió videókazettát és DVD-t adott el. Arany- és platinalemezesek körülbelül negyven országban.

– 1991 óta a Metallica a negyedik legtöbb lemezt eladó előadó az Egyesült Államokban.

– A „Metallica” (vagy más néven: „The Black Album”) az utóbbi 20 év legtöbb példányban eladott lemeze, mely nemrég érte el a 16 milliós eladást az USA-ban és a 30 millióst világszerte.

– A banda legutóbbi lemeze, a Death Magnetic (2008) 32 országban volt első a lemezeladási listákon, eddig 5 millió példány kelt el belőle a világon.

– A Metallica eddigi díjai: pl. 9 Grammy, 2 American Music Award, 2 MTV Video Music Award és a VH-1 közönségdíja.

– A Metallica eddig 53 országban turnézott világszerte, és összesen 573 különböző városban koncertezett.

[scg_html_vizszintes_vonal]

Eredeti cím:  Metallica: Through the Never | Műfaj: színes, feliratos, amerikai zenés akciófilm | Rendező:  Antal Nimród | Játékidő:  95 perc | Zene: Metallica | A film forgalmazója: Fórum Hungary | Hazai mozi bemutató: 2013. szeptember 27. | Főszereplők: Dane DeHaan, James Hetfield, Lars Ulrich, Kirk Hammett, Robert Trujillo, Jeremy Raymond, Mackenzie Gray | Korhatár: 16 / IMAX 3D-BEN IS!

[youtube]http://youtu.be/TjH67UyxFJ8[/youtube]

Metallica: Through the Never magyar feliratos előzetes