A nagy szépség, film plakátJep Gambardella (Toni Servillo), Rómában élő író és újságíró 65-dik születésnapjával kezdődik a film cselekménye. A születésnap egy óriási buli a római társasági élet jellegzetes figuráival. Jep számára mindez nem szokatlan, hiszen 40 év óta mást sem csinál, mint részt vesz a felső tízezer rendezvényein, partijain és bulijain. Saját bevallása szerint, amikor 26 évesen Rómába érkezett, nem csak egy nagypolgár szeretett volna lenni, hanem a társasági élet királya. …És ezt sikerült is elérnie. Könyvet mindössze csak egyet írt, és bár az „Emberi készülék” jelentős siker volt, mégsem írt újabb műveket. A tehetsége megvolt az íráshoz, de sokkal jobban érdekelte őt az éjszakai élet, mint az írói munka.

Jep mellett más jellegzetes figurák is feltűnnek a filmben. Egyik legjobb barátja Romano (Carlo Verdone), egy kallódó sorsú drámaíró, aki sem a szakmájában, sem a magánéletében nem túl szerencsés. Jep másik barátja Lello Cava (Carlo Buccirosso) játékok nagykereskedésével foglalkozik, és bár elég gazdag, mégsem elégedett ember.

Jep társaságára pontosan ez a legjellemzőbb: a csalódottság, az illúzióvesztés, és a haszontalanság érzése. Hiába a sok buli, és a magasabb életszínvonal, ez az elit elégedetlen a sorsával, és sokszor önmagának is hazudik.

Jep 65-dik születésnapja után egyre inkább elgondolkodik mindezen: olykor iróniával, olykor rezignáltan gondol önmagára és arra a társadalmi elitre, amelynek ő is részese. Továbbra is bulizik, de közben bejárja Rómát. Régi és új ismerősökkel találkozik leginkább azért, hogy megtalálja a fecsegés és a zaj mögött meghúzódó „nagy szépséget.”

Paolo Sorrentino filmje az olasz filmművészet legjobb hagyományaira támaszkodik. A film alaphelyzete sokban hasonlít Fellini Édes élet című filmjének kiinduló szituációjára, de Sorrentino mégis egyedi, rá jellemző alkotást hozott létre.

A filmből szinkronizált és feliratos változat is készült.

[scg_html_vizszintes_vonal]

Eredeti cím: La grande bellezza | Műfaj: olasz-francia film | Rendező: Paolo Sorrentino | Játékidő: 141 perc | Zene: Lele Marchitelli | A film forgalmazója: Cinenuovo Kft. | Hazai mozi bemutató: 2013. november 14. | Főszereplők: Toni Servillo, Carlo Verdone, Sabrina Ferilli | Korhatár: 16

A nagy szépség magyar feliratos előzetes

[youtube]http://youtu.be/1QVHCpVO-tA[/youtube]