Pál Adrienn, film plakátA túlsúlyos Piroska egy kórház elfekvő osztályának nővéreként éli monoton életét, s alig lép kapcsolatba az őt körülvevő egészséges emberekkel. Ritkán szólal meg, akkor is sikertelenül: az elhunytak hozzátartozóinak csak növeli fájdalmát érzéketlenségével, ami miatt gyakran kritizálja munkáját az osztály vezetője. Problémáját csak fokozza, hogy élettársával való viszonya sem nevezhető bensőségesnek, Kálmán pedig egyre jobban elhidegül tőle, s folyamatosan a súlyával és rossz természetével provokálja Piroskát, hátha lefogy vagy megváltozik. Ő viszont képtelen ellenállni a habos süteményeknek, így a monoton mindennapokat csak a mellé osztott nővér betanítása borítja fel. Piroska nem kíméli új kolléganőjét, szenvtelenül végezteti el vele a legnehezebb feladatokat, ám figyelmét hamarosan az elfekvőre szállított idős asszony neve köti le. Piroskának eszébe jut róla gyermekkorának egyetlen barátnője, Pál Adrienn, s a régmúlt emlékeinek hatására úgy dönt, ismét felveszi vele a kapcsolatot. Nyomozásával ellentmondásos utazás veszi kezdetét a saját és azok emlékezetében, akikkel találkozik. Felkeresi volt tanárait és osztálytársait, hátha ők tudják, hol lehet Adrienn, akire mindannyian másképpen emlékeznek.

Kocsis Ágnes első nagyjátékfilmje, a Friss levegő 2006-ban elnyerte a 37. Magyar Filmszemle legjobb elsőfilmes díját és szerepelt a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál Kritikusok Hete programjában, valamint Európa Filmdíjra is jelölték.

A Pál Adrienn a 63. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál Un Certain Regard versenyszekciójában elnyerte a FIPRESCI-díjat.

[scg_html_vizszintes_vonal]

Eredeti cím:Pál Adrienn | Műfaj:magyar-holland-osztrák-francia filmdráma | Rendező: Kocsis Ágnes | Játékidő:136 perc | Zene:Mark van den Oever | A film forgalmazója:Mozinet | Hazai mozi bemutató: 2011. március 17. | Főszereplők: Gábor Éva, Hegyi Izabella, Znamenák István, Horváth Ákos, Pokorny Lia

Pál Adrienn előzetes