A 11 éves Cyril Catoul igazi rossz gyerek: makacs, agresszív és felelőtlen. Apja megelégelve eddigi életét a fiút gyermekotthonba dugja, és egy másik városba költözik. Cyril miután rájön, hogy nem ideiglenesen került oda, biciklijével apja keresésére indul. Eleinte nem hajlandó elfogadni a tényt, hogy magára hagyták, makacsul ragaszkodik ahhoz a forgatókönyvhöz, hogy félreértésről van szó. Véletlenül összeismerkedik egy harmincas éveiben járó fodrásszal, Samanthával, aki megengedi, hogy a hétvégéket vele töltse és segít neki megtalálni a válaszokat, még ha azok olykor fájdalmasak is.

A belga Dardenne-testvérek az elmúlt másfél évtizedben az európai művészfilm egyik legjelentősebb alkotóivá váltak. Filmjeik elsőként Cannes-ban mutatkoznak be, ahonnan mindig díjjal távoznak. A Rosetta (Arany Pálma), A fiú (az Ökumenikus Zsűri díja), A gyermek (Arany Pálma) és a Lorna csendje (legjobb forgatókönyv) után legújabb alkotásuk, a Srác a biciklivel a Zsűri Nagydíját érdemelte ki. Dardennék erőssége, hogy különös érzékenységgel ábrázolnak perifériára szorult gyermek- vagy tinisorsokat.

A Srác a biciklivel előző munkáikhoz hasonlóan dokumentarista stílusban készült: kézikamerával vették fel és főleg természetes fényeket használnak, viszont a Dardenne-testvérek tőlük szokatlan módon ezúttal alkalmaznak filmzenét. A cannes-i premier után a film rendkívül pozitív kritikai fogadtatásban részesült: a Screen Daily kritikusa például a Ken Loach-féle Kes és a Biciklitolvajok (Vittorio De Sica) óta a témában az egyik legjobb alkotásnak nevezte.

A belga Dardenne-testvérek legújabb remeke, a Srác a biciklivel az idei cannes-i filmfesztiválon a Zsűri Nagydíját nyerte el.

[scg_html_vizszintes_vonal]

Eredeti cím: Le gamin au vélo / The kid with a bike | Műfaj: belga-francia-olasz film | Rendező: Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne | Játékidő: 87 perc | Zene: Benoit De Clerck | A film forgalmazója: Mozinet | Hazai mozi bemutató: 2011. szeptember 22. | Főszereplők: Cécile de France, Thomas Doret, Jérémie Renier, Fabrizio Rongione, Egon Di Mateo, Olivier Gourmet

Srác a biciklivel előzetes