Tengerre franciák, film plakát

8 óra pihegés…8 óra szórakozás…

A Tengerre franciák mókás nyaralási anzix, amely a mellett, hogy erősen igénybe veszi a mozilátogatók rekeszizmait, finom öniróniára készteti őket. Ráismer önmagára – „igen ilyenek vagyunk, amikor vakációzunk” -, és felidézi azoknak a helyeknek a közös, mulatságos tereit és történéseit, hangulatát, a tengerparti technikákat, amiket már számtalanszor megtapasztalhatott. Csak most a humor tükrében jót nevet mindazon, ami persze csak „másokkal” eshet meg.

Így jelenik meg a fiatal, gyermektelen, egymás mellett unatkozó házaspárok kalandkeresése, a középkorú agglegények „férfias” szórakozása, a nyugdíjas pár már-már gyermeki viszonya egymáshoz és a világhoz, egy perverz alak titkos találkája a kies tengerparti hotelszobában, egy jól szervezett család működésének rugói, a lányos apa viszontagságai, az alternatív fiatalok bolyongása és a helyiek abszurd mindennapjai. Mindeközben arra is poénos válaszokat kapunk mi köze a mezei nyúlnak a golfhoz, hogyan töltik a nyaralást a nudisták, kik a környék legnagyobb rock-rajongói, hogyan lehet környezettudatosan autózni és mit tegyünk az elszabadult papírsárkánnyal…

Persze ne feledjük bármi történjék is a nyaralás legfontosabb kelléke a lélek nyugalma.

Pacal Rabaté a francia filmkomédia legjobb hagyományainak folytatójaként vált ismertté. Nem kisebb filmes legendát követ, mint Jacques Tati, akinek „Hulot úr”vígjátékait az egész világon sikerrel vetítették. Rabate is nevetésre ingerlő gegekkel és a fekete humorral szórakoztatja a nézőt, az erős hangulati elemek és a kusturica-filmekre emlékeztető zenei eszközök bátor alkalmazása különös atmoszférát teremtenek produkciójának.

A film irodalmi alapját egy Franciaországban korábban megjelent és közismertté vált a rendező által rajzolt képregény adja, a történet nagyon francia, de a mégis általános emberi szintre emeli a szavakkal meg nem fogalmazott, de a film minden kockáján átsütő humort.

Pascal Rabaté ebben az évben a Karlovy Vary-i filmfesztiválon megkapta a legjobb rendezés díját, nem véletlenül.

[scg_html_vizszintes_vonal]

Eredeti cím: Ni á vendre ni á loeur | Műfaj: szöveg nélküli francia filmkomédia | Rendező: Pascal Rabaté | Játékidő: 77 perc | Zene: – | A film forgalmazója: CineReal Kft. | Hazai mozi bemutató: 2011. november 24. | Főszereplők: Dominique Pinon, Marie Kremer, Gustave Kervern, Fracois Morel

[nggallery id=239]

Tengerre Franciák! előzetes