Toy Story 2 - Játékháború 2, film plakátToy Story – Játékháború (3D-ben)

„A Toy Story filmekben megvan minden, amit az örökzöld, klasszikus mesefilmektől kaphatunk. Szereplői áratlan, kedves karakterek, akik számtalan kalandba keverednek. Mindannyian ismerünk Woody, Buzz vagy épp Krumplifej típusú embereket és biztosan elgondolkodtak már Önök is, vajon milyen játékok lennének…” – Tom Hanks, Woody eredeti hangja

A Toy Story 3D-ben

Az animációs filmek történetében mérföldkőnek számító Toy Story első része lassan már 15 éves. A film hatalmas rajongótábora legnagyobb örömére az alkotók úgy döntöttek, újra összefognak, hogy nagy kedvencüket még látványosabban, 3D-ben is nagyvászonra vigyék. A mozi már az első rész bemutatásakor hatalmas siker volt, több díjat kapott és beválasztották a 100 legjobb amerikai film közé is.

Vannak filmek, amiket mindenképp érdemes időnként elővenni és átdolgozni, ha a filmkészítés történetében forradalmi újítás történik. Ilyen a Toy Story is, ami már eredeti formájában is hatalmas lépés volt az animációs filmezés történetében, a 3D-s technikával azonban még élethűbbé és izgalmasabbá válnak a játékok kalandozásai. Az új, 3D-s verzióban a legfontosabb szempont az volt, hogy az alkotók olyan látványvilágú filmet készítsenek, aminek minden percét élvezet nézni. Ennek érdekében a filmkészítők új szoftvert fejlesztettek, mellyel majd minden kockát gyakorlatilag újraalkottak két kamera segítségével.

A Toy Story legenda

A Toy Story 1995-ben került a mozikba a Walt Disney és a Pixar első közös munkájaként, berobbanva az animációs filmezés történetébe. A mese szerint a játékok életre kelnek, önálló gondolatokkal és érzésekkel teli kis lényekké válnak, amint az emberek nincsenek a közelben. A film figuráinak az eredeti hangjait a legnagyobb hollywood-i színészek adták, köztük Tom Hanks és Tim Allen, akik segítségével szórakoztató és szeretnivaló figurákká alakultak az élettelen grafikák. A magyar szinkron kiválasztásánál is nagyon fontos volt, hogy az eredeti hangokhoz hűen a magyar színészek is tökéletesen tükrözzék a figurák személyiségét. A legjobbnak Woody magyar hangjára Stohl András, Buzzéra Dörner György, Krumplifej alakítására Forgács Gábor, Slinky kutyáéra Kristóf Tibor, Rexére pedig Lippai László bizonyult. Az eredmény pedig igazán meggyőző lett, a Toy Story magyar szinkronnal hatalmas sikert aratott a hazai mozikban.

A Toy Story készítésekor lenyűgöző animációs világot teremtettek az alkotók az egyedi formákkal, csodás színekkel és olyan vibrálással, amilyet a hagyományos animációs filmkészítésben korábban még sosem lehetett látni. A 77 perces film összesen 76 karaktert vonultatott fel, az elkészítése pedig négy évbe telt. Az alkotók a legnagyobb élvezettel gyártották a filmet, mintha csak a családjuknak és a barátaiknak készítenék saját szórakozásukra, éppen ezért alig hitték el, mikor a bemutatás után mindenki erről beszélt és még a Time magazin is róluk írt.

Az első részt az egész világon ismert: Woody, a cowboy és a szupermodern új játék, Buzz, a csillagközi lézerharcos vadul rivalizál egymással, hiszen két vezérnek nincs helye egy gyerekszobányi birodalomban. Azonban miután a játékok kiesnek kis gazdájuk, Andy szobája ablakán, kénytelenek összefogni, hogy a rengeteg kaland során visszajussanak otthonukba.

A Toy Story hatalmas lépés volt az animációs mozizás fejlődésében, animációs filmek gyártásának egész sorát indította el, többek között az első rész után négy évvel megérkezett a Toy Story 2. is. A második rész az óriási játékgyűjteménnyel rendelkező rendező, John Lasseter játékőrületének köszönhetően született. A Toy Story 2-nél már könnyebb volt a készítők dolga, hiszen régi ismerősökkel volt dolguk, így most még jobban tudtak koncentrálni a részletekre, így például a haj és a kutya szőrének mozgására.

A Toy Story 1. a mozipénztáraknál is bizonyította sikerességét, világszerte 362 millió dollárt hagytak ott a nézők, sokkal többet, mint amire a készítők valaha is számítottak. A második rész ezt is jócskán felülmúlta, 485 millió dollár folyt be a megvásárolt jegyekből, ráadásul az USA-ban, Nagy-Britanniában és Japánban a nyitóhétvégén rekordot döntött a bevétel.

Közeledik a Toy Story 3. – Régi barátok, új történet

A Toy Story első két részének 3D-s bemutatásával nem ér véget a kaland, hiszen 2010-ben ismét visszatérnek a játékok.

„Játékok azért vannak a Földön, hogy a gyerekek játsszanak velük. Ez az egyetlen, amit akarnak, semmi mást: a gyerekek játszótársai lenni. Olykor elvesznek, ellopják őket, eltörnek, de akkor még mindig megkereshetik, megjavíthatják őket. Azonban ha a gyerekek egyszer kinőnek a játékokból, akkor azzal valami véget ér. És itt kezdődik a mi történetünk” – mondja John Lasseter.

A harmadik részben Andy főiskolára készül, magára hagyva a bizonytalan jövőjük miatt aggódó Woody-t, Buzz-t és a többi kis játékot. A kalandos történetben a játékok egy apróságokkal teli szobában kötnek ki, akik alig tudják kivárni, hogy megkaparintsák az „új” játékokat. A hatalmas felfordulásban pedig Buzz, Woody és a banda többi tagja azon igyekszik, hogy együtt maradjon, és senki ne vesszen el. Az új rész 2010 nyarán kerül a hazai mozikba.

Eredeti cím: Toy Story 2 | Műfaj: szinkronizált amerikai 3D animációs film | Rendező: John Lasseter, Ash Brannon | Játékidő: 95 perc | Zene: Randy Newman | A film forgalmazója: Fórum Hungary | Hazai mozi bemutató:2010. február 11. | Magyar szinkron: Stohl András, Dörner György, Zsigmond Tamara, Kerekes József

Toy Story – Játékháború 2 trailer (szinkronizált magyar nyelvű előzetes)