A két magyar zarándok útját, El Caminoját, a legvénebb kontinensen átívelő történetét mutatja be a film. A barátokat két kamerával kísérték el az alkotók a „világ oltáráról”, Fatimától egészen a „világ végéig”, a kontinentális Európa legnyugatibb pontjáig, a „Finis Terráig”, a Portugál El Camino nyomán.

Több film és írás látott már napvilágot az el Caminoról. Munkánk mégis újdonságokat, az előzőektől eltérő látásmódot és betekintést céloz meg. Egy magyar zarándok szubjektív, „csillagok alatti” útja adja filmünk keretét, amely az évezredes zarándokhagyomány (Fatimában alig egy évszázados) megélésén túl, felsorakoztatja a zarándokút fontosabb művelődéstörténeti nevezetességeit, koncentrálva a nem közismert magyar vonatkozásokra.  A filmben csak a zarándok belső monológja vezeti végig a nézőt a látottak, hallottak, és átélt események hangjaival, atmoszférájával hitelesítve.

Érzékeltetjük a zarándok élményeit, asszociatív gondolatait, a „megtisztulást”, a hagyományos és a XXI. századi tömegek templomait, a közös attribútumokat. A Camino évezredes hagyománya már sokakat megihletett. Számtalan könyv és film készült a Szent Jakab útról mely hagyományosan Franciaországból indulva Spanyolország északi tartományain keresztül visz Santiagoba. Ma a Camino reneszánszát éli hívők és nem hívők körében egyaránt. Kevesen tudják, hogy több irányból is megy Camino Santiagoba. Ezek közül az egyik legkülönlegesebb a Portugál, amely számtalan magyar vonatkozású emléket őriz.

Az általunk elkészített film Fatimától Santiagoig, 16 portugál és 14 spanyol várost, települést érintve, több mint 500 km-en keresztül, két magyar zarándokot követve járja be az el Caminot.

A film egyediségét az adja, hogy ezzel az úttal két, a kereszténység legnépszerűbb zarándokhelye kötődik össze. Amíg Portugáliában a magyarországihoz hasonló, újabb keletű a Mária-kultusz, addig Spanyolországban a Szent Jakab tisztelt, amely a zarándokok százezreit vonzza évről-évre. A film Fatima nevezetességeinek bemutatásával kezdődik, a Szűzanya megjelenésének utolsó alkalmával, amely Fatima legnagyobb eseménye, melyhez a legendás titok is fűződik.

A néző egészen szubjektív aspektusból kísérheti végig a Szent Jakab utat. Átszellemülhet és átélheti a zarándokút minden kínját és örömét. Bebarangolhatja Alcobacát, és Batalhát, részesévé válhat a portugál történelem egyik legnagyobb legendájának, és ország teremtő csodájának. Megmártózhat a jelenést megélő kispásztorok korának máig ápolt hagyományaival. Ezt követően a Camino Tomaron, a portugál templomos lovagrend egykori székhelyén keresztül, Európa egyik legrégebbi egyetemének városába, Coimbraba visz, ahol magyar hercegek is tanultak.

Az Atlanti-óceán mentén megtett rövid szakasz után a portugál kakaslegenda székhelyére, Barcelosba, majd Bragaba, a portugál Rómába kalauzolnak a zarándokok. Velük együtt kissé elhagyatott vidéken, Ponte de Limán át léphet Galíciába. Az utolsó száz kilométert, Spanyolország legzöldebb tartományán keresztül haladva, Santiagoba invitálja a nézőket. A film a portugál Camino legszebb és legérdekesebb legendáit, templomait, történelmi nevezetességeit mutatja be.

Betekinthetünk a test és a lélek utazásába, az ottani emberek életébe, az út megpróbáltatásaiba. Zarándokszállások, olcsó motelek, és tűzoltó laktanyák áltat nyújtott „komfortjaiba” is belekóstolunk. A film a vallásos, a világi és a kultúra iránt nyitott emberek számára készül, bemutatva a legendás Camino nálunk kevésbé ismert vonatkozásait, az elkísért zarándok belső gondolatait.

Egy szakrális tisztulás, erőpróba, élményút, kapcsolatok, ízek, hangulatok, képek, hangok, belső hangok, tradíció, jellegzetességek, természeti, épített csodák, mítoszok, legendák, XXI. századi templomok és emberek.

Állandó az út, az el Camino, mindig más-más élménnyel, rekkenő napsütésben, zuhogó esőben, az „újvilág” felé tekintő óceán viharával, szépségével, a zarándok társakkal. Egymásba kapaszkodik a portugál, spanyol, magyar múlt, Isten és ember, ismerős és ismeretlen, a két barát.

[scg_html_vizszintes_vonal]

Eredeti cím:  Út a csillagok alatt | Műfaj: magyar dokumentumfilm | Rendező:  Birinyi József | Játékidő: 96 perc | A film forgalmazója: Anjou Lafayette és Média Flash | Hazai mozi bemutató: 2011. november 17. | Főszereplők: Dr. Tokaji Ferenc, Szabó Péter

Út a csillagok alatt előzetes

 [nggallery id=220]