A Budapesti Klasszikus Film Maratonon vetítik Az oroszlán ugrani készül felújított változatát

Bár az 1980-as években vált igazán híressé Ötvös Csöpi szerepében a bátor és ügyes, mindent legyőző akcióhős figuráját a Budapesti Klasszikus Film Maratonon is látható első magyar kémfilmben, Az oroszlán ugrani készül című alkotásban keltette életre először a 80 éve született Bujtor István. A film felújított változatát a fesztiválon láthatja először a közönség.

A világot nagy veszély fenyegeti: egy frissen szabadult háborús bűnös orvos tömegpusztító fegyverrel felérő szérumáért folyik a hajsza. Egy náci exparancsnok és szadista ügynöke megkörnyékezi a professzort, akit a lánya életével zsarolnak. Még szerencse, hogy a magyar rendőrség szuperügynöke, Menő Fej is rááll az ügyre. A nyomába eredő gengsztereket egy-két pofon vagy kütyü bevetésével intézi el, és közben mindig marad elég ideje a hölgyekre is.

Révész György alkotása bevallottan a James Bond-filmek paródiája, amelyben a Bujtor István által alakított magyar titkos ügynök, Menő Fej, a jugoszláv rendőrség oldalán száll szembe egy nácikból álló bűnözőcsoporttal, hogy megszerezze a Dubrovnik közelében, egy sziklában elrejtett tömeggyilkos ampullát. A népszerű 007-esről szóló filmek az 1960-70-es években nem mentek át a szocialista cenzorok szűrőin, a látványos tengerparti autós üldözéssel, szigetek közötti hajókázással és a történelmi óvárost bemutató helikopteres légi felvételekkel gazdagított akció-vígjáték ezért különösen nagy népszerűségnek örvendett a hazai közönség előtt.

A film ötlete úgy született meg, hogy Révész György rendező és Föld Ottó főgyártásvezető a dubrovniki tengerparton sétálgatva meglátták a sziklát, ami egy ugrani készülő oroszlánra hasonlít. Megvásárolták két jugoszláv szerző krimi-ötletét és indulhatott is a forgatás többek közt Dubrovnikban, Splitben és Mostarban. Mivel a filmben egymást követik az akciójelenetek, a színészek kemény fizikai megpróbáltatásoknak voltak kitéve. Azon viszont még a stáb tagjai is meglepődtek, hogy a Dr. Klauberget játszó, ekkor 66 éves Ajtay Andor milyen energiával futkározik a sziklás tengerparton, ugrál be a motorcsónakba, evez, sőt, verekszik. A lányát játszó Medveczky Ilonának az úszómedencével gyűlt meg a baja, ugyanis nem tudott úszni.

Az akkor 26 éves Bujtor István tökéletes a szuperhős titkosügynök szerepében. A színész a fizikai épségét is kockáztatta a forgatáson. Ahhoz a jelenethez, amikor Menő-Fej egy felnyíló híd egyik oldaláról átugrik a másikra, a jugoszláv partner, az Avala filmgyárbiztosított kaszkadőrt. A kaszkadőr meg is jelent, de amikor megtudta, hogy miről van szó, kijelentette, hogy nem vállalja. Bujtor István „utóvégre kosaras voltam!” felkiáltással végül maga csinálta meg az életveszélyes jelenetet. 

A szereposztás igazi különlegessége, hogy Psota Irén brillírozik a főgonosz szadista Helgaként, illetve Ajtay Andor, Szendrő József és Dajka Margit mellett a kor olyan sztárjai is feltűnnek, mint a teljes Illés zenekar vagy Medveczky Ilona. A filmben a többszörös olimpiai- és Európa-bajnok ökölvívó, Papp László is felbukkan. A Pikó nevű gengsztert játszik, aki kétszer is összecsap a főszereplő Menő-Fejjel. Bujtor István kezdetben nevetségesnek tartotta, hogy az ő karaktere leüsse a híres ökölvívót, de Pappot nem zavarta a dolog, sőt jó pár fogást meg is tanított neki. A felvétel során aztán Bujtor kicsit késve kapta el a fejét egy pofon elől, de a stáb nagy megkönnyebbülésére nem lett komolyabb baja. Az csak másnap derült ki, amikor Papp Laci sántítva jelent meg, hogy ő is kapott rendesen a színésztől. Világhírű boxolóként azonban nem állt neki panaszkodni.

Az oroszlán ugrani készül frissen felújított változatát szeptember 18-án vetítik a Budapesti Klasszikus Film Maraton programjában.