Címke: Mozinet

Veszélyes lehet a fagyi (2022)

Szilágyi Fanni korábbi kisfilmjeivel (Kamaszkor vége, A csatárnő bal lába életveszélyes, Minden vonal) már bebizonyította, hogy érzékenyen tudja feltenni a nehéz kérdéseket is. Első nagyjátékfilmje, a humort és varázslatot sem nélkülöző Veszélyes lehet a fagyi a Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjának keretében készült.

Olvass tovább

A tölgy – Az erdő szíve (Le chêne) 2022

Laurent Charbonnier és Michel Seydoux hatalmas mozivásznakra álmodott természetfilmjében betekintést nyerünk egy tölgyfa mindennapjaiba, hihetetlen felvételeken testközelből ismerjük meg azt a színes élővilágot, amit a turistaútról nem látunk. A Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon bemutatkozott A tölgy – Az erdő szíve több évszakon át követi a magányos óriás életét, és emlékeztet minket a természet csodáira.

Olvass tovább

Toldi – A mozifilm (2022)

Arany János elbeszélő költeményének főszereplője egy igazi magyar szuperhős, egy naphérosz. Toldi Miklós történetén keresztül tanúi lehetünk egy irgalmatlan erejű kamaszfiú felnövésének, aki megtanulja használni és uralni a saját képességeit, hogy Nagy Lajos király leghíresebb lovagjává válhasson.

Olvass tovább

Az Arany Oroszlán-díjas Eseménnyel indul a
XI. Mozinet Filmnapok

2022. szeptember 7-én indul a XI. Mozinet Filmnapok, amely idén utazó fesztivállá alakul át. A programban szereplő négy film egyesével járja be az országot: a nézők minden hónapban egy-egy alkotást láthatnak, akár hónapokkal az országos mozibemutató előtt. A fesztiválhoz kapcsolódó vetítésekhez a legtöbb helyszínen társul majd valamilyen kísérőprogram vagy beszélgetés. A nyitófilm a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál legfontosabb díjával, az Arany Oroszlánnal kitüntetett Esemény (18) lesz.

Olvass tovább

Esemény (L’événement) 2021

A ’60-as évek elején járunk, amikor Franciaországban az abortusz még illegális volt. A titokban, gyakran házilag végzett eljárások nem csak roppant kockázatosak voltak, de börtönt jelenthettek a segítőknek és az anyáknak egyaránt. Az Annie Ernaux önéletrajzi regényéből készült letaglózó film elnyerte a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál legrangosabb díját, az Arany Oroszlánt.

Olvass tovább

Vezess helyettem (Doraibu mai kâ) 2021

Murakami hazánkban is megjelent, azonos című novellája nyomán készült Vezess helyettem az év filmszenzációja. A kimagaslóan pozitív kritikai fogadtatásban részesült alkotás a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon három díjat nyert, idén pedig Oscarra jelölték – méghozzá nem csak a legjobb nemzetközi film, hanem egyenesen a legjobb film, a legjobb rendező és a legjobb forgatókönyv kategóriákban.

Olvass tovább
Betöltés