Összesen 25 Oscar-jelölést kapott a Forum Hungary négy aktuális filmje!

9 kategóriában, köztük a legjobb filmnek és a legjobb rendezésért járó díjra esélyes A SZIGET SZELLEMEI (16V), ami csütörtöktől látható a hazai mozikban. Colin Farrell és Brendan Gleeson egyaránt első Oscar-jelölésének örvendhet több évtizedes pályafutása során, míg Martin McDonagh most először mérkőzik meg rendezőként több forgatókönyvírói, illetve produceri vetélkedését követően.

7 kategóriában versenyez A FABELMAN CSALÁD (12V), ebben ugyancsak benne foglaltatik a legjobb film és a legjobb rendezés – Steven Spielberg ezekkel és az eredeti forgatókönyvért járóval immáron huszonkétszeres jelöltje az évesen az egyik legidősebb színész, akit valaha a díjra jelöltek (első jelölését több mint 40 évvel ezelőtt kapta). A FABELMAN CSALÁD már látható a magyar mozikban.

A legjobb film díjáért is ácsingózik az összesen négyszeresen nominált AVATAR: A VÍZ ÚTJA (16V). James Cameron tehát folytatja a Titanickal megkezdett, immáron három filmet jegyző, töretlen sorozatát a legjobb film díjáért vívott versenyben. A hazai jegypénztárak legsikeresebb filmje töretlenül látható a mozikban, míg a 25 évvel ezelőtt 11 Oscart nyert Titanic február 9-én ismét beúszik a mozivásznakra.

Öt kategóriában reménykedhetnek a FEKETE PÁRDUC 2. (12V) alkotói. Angela Bassett a legjobb női mellékszereplő díjára esélyes; a színésznőt legutóbb csaknem 30 évvel ezelőtt részesítette az Akadémia figyelemben. Külön érdekesség, hogy Ramonda szerepét korábban már eljátszotta, ám csak e második alkalommal terjesztették fel Hollywood elsőszámú díjára. A FEKETE PÁRDUC 2. még elcsíphető néhány moziban.

OSCAR 2023 – Jelöltek teljes listája >>