Eredeti cím:Hasadék
Műfaj:magyar filmdráma
Rendező:Krasznahorkai Balázs
Zene:Fügedi László, Vertical Amigo
Játékidő:92 perc
A film forgalmazója:Budapest Film
Hazai mozi bemutató:2021 szeptember 9.

Hasadék c. film leírása

Hasadék egy apa-fiú történet, a magashegyi tájakon játszódó dráma a balladák hangulatát idézi meg.

Krasznahorkai Balázs első nagyjátékfilmje egy apa és fia épp megszülető kapcsolatán keresztül mesél a családi kötődés erejéről és ellentmondásosságáról, a bűn és bűnhődés végzetszerűségéről, az újrakezdés és megváltás lehetőségéről. 

Valahol a Máramarosi-havasokban fekszik az a falu, amely a főszereplő, Grassai Bálint (Molnár Levente) szülőföldje. Ez a táj nemcsak földrajzilag határvidék, de Bálint múltjának, jelenének és jövőjének találkozási pontja is. Ahonnan rég elment, és ahova most vissza kell térnie, hogy eltemesse apját, és felvegye a kapcsolatot tizenhét éve elhagyott fiával, Simonnal (Babai Dénes). 

A magashegységek világának szigorú törvényei vannak: aki itt bűnt követ el, azt egyszer utoléri a büntetés. Ezen a vidéken a múlt, a jelen és a jövő: a születés, az élet és a halál egybeér. 

Bálint húsvét vasárnapján, a feltámadás ünnepén ér haza, s a következő három napban ő és a fia megküzdenek a maguk megváltásáért. Apa és fia számára ennyi idő adatik, hogy megéljék egy élet érzelmeit, hogy végig járják ellentmondásos kapcsolatuk, e mindenekfelett meglévő kötődés stációit. Hogy a távolság és idegenség, a szégyen, elutasítás és gyűlölet után elkezdhessék megismerni egymást.

A Hasadék az AGA Média és a Pipacs Film produkciójában a Laokoon Cinema és az A.K.A.Creating & Managing koprodukciójában a Nemzeti Filmintézet támogatásával készült.

FESZTIVÁLSZEREPLÉSEK, DÍJAK
Magyar Mozgókép Díj (2021) – Legjobb játékfilm
Cinefantasy Nemzetközi Filmfesztivál Sao Paolo (2021) – Legjobb színész: Molnár Levente
Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (2021)
Palics Nemzetközi Filmfesztivál (2021)
Goa Nemzetközi Filmfesztivál (2021)
Szófia Nemzetközi Filmfesztivál (2021)

Korhatár besorolás:megtekintése 16 éven aluliak számára nem ajánlott
Szereplők:Molnár Levente, Babai Dénes, Orbán Levente, Kovács Lajos, Lovas Rozi
Legjobb idézet a filmből:
A film az IMDB-n:Hasadék

Hasadék film előzetes

Hasadék előzetes