Lengyelország, 1981 tavasza, munkássztrájkok, a Szolidaritás mozgalma.

1981 december 13-a, a letartóztatások napja. Egy tengerparti kisváros, gimnazista punk-rock banda, próba egy használaton kívüli vonaton, az első szerelem, az első ivás, az első szeretkezés, az első koncert, az első lázadások. Jacek Borcuch filmje a fiatalságról szól, annak mindent elsöprő energiájáról, lendületéről, a jövőbe vetett hitéről. A fiatalságról olyan történelmi szituációban, amikor a szabadság, a jövőbe vetett hit lehetetlennek tetszik. A fiatalságról, amely bármely történelmi helyzetben, bármilyen időben és helyen ugyanolyan, mert a jövőt jelenti, a változás ígéretét és vágyát.

Janek egy tengerparti kisvárosban lakik, mint minden tizenéves gimnáziumba jár, zongoraórákat vesz, de ami igazán különlegessé teszi az a punk-rock banda, amit három barátjával együtt hoztak létre. Janek a banda tagjai közül a líraibb beállítottságú, de merész és lázadó is, akárcsak a többiek. 1981 nyarán 18 évesek és az egész világ az övék: a tengerpart, a kocsmák, sőt még az érett korú, de annál vonzóbb postáskisasszony is odaajándékozza női bájait. Janek igaz szerelme mégis Basia. Kapcsolatuk mesébe illő szépségű, addig a pontig, amíg a fiatalok életébe betör a politikai realitás: Janek édesapja a megszálló hatalmat képviseli, míg Basia Szolidaritás párti édesapját letartóztatják. A feszült politikai helyzetben a banda tagjai mégis kitartanak és iskolai szereplésük, ami egészen ártatlan rendezvénynek indul, forradalmi színezetet kap, a Szolidaritás párt csendes forradalmának jelképévé válnak a fiatalok.

„Sokan és sokféleképpen visszatekinthetnek a Szolidaritás éveire, de én nem a Szolidaritásról és nem a történelemről beszélek. Csak visszamegyek az időben, amikor a remény hirtelen jelent meg, mintegy a levegőben.
De mindenekelőtt én fiatal voltam, tizenéves és habzsoltam az életet.” (Jacek Borcuch) 

Janek és Basia kapcsolata újra rendbe jön, hiszen Janek az apai hatás ellenére mégis kiállt a Basia családja által képviselt elvek mellett. Kettejük kapcsolata mégis lehetetlenné válik: a lány és családja emigrálni készülnek Németországba. Basia ezzel a lépéssel áruja el Janek szerelmét. Nem a fizikai távolság jelenti az árulást, nem az, hogy Basia fejet hajt a szülő akaratának, hanem, hogy az emigráció gesztusával a haladás és a változtatás lehetőségébe vetett hitüket, a fiatalságukat árulja el.

A filmben felmutatott értékek nem a történelem partikularitásában értelmezhetőek. A szülők pártoskodását a film nem értékeli, nem dönt egyik vagy másik párt létjogosultsága, vagy igaza mellett: W. Jaruzelski tábornok statáriuma, még ha katonai diktatúra formáját ölti is, szükséges stratégiai lépés, ahogyan a Szolidaritási párt követelései is gazdasági szükségletekből születnek. Az egyetlen érték, ami megkérdőjelezhetetlen érvénnyel bír, az az, amit a fiatalság képvisel és jelent a filmben: a progresszió, a jövőbe vetett hit, a változtatás, a cselekvés vágya és képessége.

A film formai megoldásai mintha ezt a fiatalos lendületet, energiát ötvöznék egy különleges vizuális és auditív érzékenységgel. Látványszerkesztésében egyszerre progresszív, ami a kameramozgások dinamikáját és a snittek ritmusát illeti, másrészről rengeteg lírai, festői képet használ, amelyek ezt a progresszivitást elegyítik a nosztalgia megszépítő örök jelenidejével. Jacek Borcuch, mint gyakorló zenész a hanganyagra is különös gondot fordított, de zeneiség jellemzi a vágás ritmusát, a beállítások komponáltságát és egymásutánját is. A fiatalság tematikáját feldolgozó filmeknek igazi keleti tematikáját nyújtja a film, de úgy, hogy közben nem érvényesíti a kelet-európai kortárs filmek realista esztétikáját, inkább hagyatkozik a filmkép expresszív erejére.

[scg_html_vizszintes_vonal]

Eredeti cím:  Wszystko, co kocham | Műfaj: lengyel, dráma | Rendező: Jacek Borcuch Játékidő: 95 perc | Zene: Daniel Bloom | A film forgalmazója: Anjou Lafayette | Hazai mozi bemutató: 2011. november 24. | Főszereplők: Mateusz Kosciukiewicz, Olga Frycz, Jakub Gierszal, Andrzej Chyra, Anna Radwan, Katarzyna Herman | Weboldal: www.anjoulafayette.eu/minden/

Fesztiválszereplések:

2011: Lengyel Film Akadémia: legjobb forgatókönyv díja, az év felfedezettje – Mateusz Kosciukiewicz, legjobb színész (Mateusz Kosciukiewicz), legjobb színésznő (Olga Frycz), legjobb rendező, legjobb film, legjobb mellélszerep (Andrzej Chyra), legjobb filmzene jelölések

2010: Sundance Film Festival: jelölés a zsűri nagydíjára

2009: Lengyel Film Fesztivál: közönség díj (Jacek Borcuch), legjobb látvány díja

[nggallery id=246]

Minden, mit szerettem előzetes