Egy hajléktalanszállóban dolgozol, ahol az egyik „vendég” a saját apád. Az az ember, akinek sosem voltál több mint egy levélcím, ahová apránként feladhatta élete fikcióját. Levelek egy újabb családból, munkából, börtönből, padról, menhelyről, gőzölgő csatornafedélről. Egy apa-regény mozaikjai, melynek te vagy a folytatása. Ő az író, egész életében, minden levelében ezt állítja; de te írod meg, a saját regényedben, őt, a kapcsolatot. Mert megélni nem lehet. Egy lehetetlen, mocskos világ, ahol az élet a szeszfolyó partjáról ered. Hajléktalanná züllő apa és kiszolgáltatott anya, akit a kokain vigasztal, majd végképp elcsitít egy pisztolygolyó. A te utad szeszeken, füveken és porokon keresztül vezet; „soha ne bízz olyanban, aki nem iszik”. Azután, a poklon túljutva ugyan akad valamicske fény – de nem sok, nincsen benne semmi eposzi…

Lehet egy élet történetének két szerzője?

A Mocsokváros utcáin (Being Flynn) az Oscarra jelölt író-rendező Paul Weitz (Egy fiúról (About a Boy) új filmdrámája. Nick Flynn 2004-es memoárja, az „Another Bulls—t Night in Suck City” alapján született mozi a szülő és gyermek közötti elszakíthatatlan és törékeny kötelékekkel foglalkozik.

Nick Flynn (akit A család kicsi kincséből (Little Miss Sunshine) és a Vérző olajból (There Will Be Blood) ismert Paul Dano alakít) fiatal író, aki önmagát keresi. Hiányzik neki elhunyt anyja, Jody (a négyszeres Oscar-jelölt Julianne Moore) és az ő szeretetteljes személyisége. De apja, Jonathan még csak emlék sem, hiszen Nick 18 éve nem látta.

Jonathan Flynn (a kétszeres Oscar-díjas Robert De Niro) régóta úgy tekint magára, mint nagy íróra, „mesteri történetmesélőre”. Miután elhagyja feleségét és gyermekét, a saját szabályai szerint éli az életét, végül börtönben köt ki hamis csekkek beváltása miatt. Szabadulása után évekig taxisofőrködik, de egyre jobban iszik és egyre különcebb, ezért elveszti munkáját. Bár volt, hogy grandiózus levéllel lepte meg fiát, mégis hiányzott Nick életéből.

Amikor kilakoltatják, Jonathan egy hirtelen ötlettől vezérelve megkeresi Nicket, és találkoznak szemtől szemben. Az idősebb férfi nagydumás, ugyanakkor van benne valami riasztó. Ennek ellenére Nick felkészül rá, hogy helyet csináljon az életében az apjának. De amilyen gyorsan felbukkant Jonathan, olyan hirtelen el is rebben

Nick továbblép, egy hajléktalanszállón vállal munkát, ahol Captaintől (Wes Studi) és Joytól (Lili Taylor) tanulja meg, hogyan bánjon az éjszakáról éjszakára megjelenő vendégekkel. Nick találkozik a hajléktalanokkal – van, aki átmenetileg, van, aki örökre az -, hallgatja a történeteiket, és rátalál élete és munkája céljára. Közben beleszeret munkatársába, Denise-be (Olivia Thirlby). Aztán egy éjjel betoppan a szállóra Jonathan, ott akar éjszakázni, és Nicket felzaklatja a találkozás.

A Mocsokváros utcáin (Being Flynn) érzékenyen, kesernyés humorral, meghatóan mesélve a kötelékekről egyetemes igazságokat tár fel.

[scg_html_vizszintes_vonal]

Eredeti cím:  | Műfaj: amerikai filmdráma | Rendező: Paul Weitz, Nick Flynn | Játékidő: 102 perc | Zene: Damon Gough | A film forgalmazója: Big Bang Media | Hazai mozi bemutató: 2012. április 19. | Főszereplők: Paul Dano, Robert De Niro, Julianne Moore | Korhatár: 16 | Weboldal: focusfeatures.com/being_flynn

Mocsokváros utcáin képek

[nggallery id=410]

Mocsokváros utcáin magyar feliratos előzetes