Terror Európában, Iszlám Állam, újabb párizsi merénylet, menekültválság – bő két hete ez a téma vezeti a híreket. John Brennan, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója szerint azok az új adatvédelmi rendelkezések, amelyeket Edward Snowden kormányzati megfigyeléssel kapcsolatos kiszivárogtatásai nyomán vezettek be, megnehezítették a hírszerzés munkáját a terrorizmus feltérképezésében. Snowden sztoriját filmvászonra is vitték, ám arra tavaszig már biztosan várni kell.

Joseph Gordon-Levitt_Edward Snowden foszerepeben_2

Napjainkban a korszerű információtechnológia elképesztő mértékben fejlődik, és felhasználásával hatalmas mennyiségű adathalmazhoz férhetünk hozzá. Már a terrorista szervezetek is felismerték, hogy a modern technológiai eszközök és az internet adta lehetőségek határtalanok, és egyik alapvető eszközként használják is, elsősorban pszichológiai hadviselésre, propagandára, toborzásra, információgyűjtésre, hálózatépítésre. Az internet adta szabadság, az információhoz való hozzáférés és azok felhasználása alapvető fontosságú, sőt hozzájárul a társadalom működéséhez, azonban ezzel párhuzamosan elkerülhetetlenné vált a kontrolálás, megfigyelés is. A tavasszal bemutatásra kerülő Snowden mozifilm ezt a sokakat foglalkoztató témát boncolgatja.

Rengeteg olyan technológiai lehetőség áll most rendelkezésre, amely kivételesen megnehezíti mind technikai, mind jogi értelemben a hírszerző biztonsági szolgálatok számára, hogy a felfedéshez szükséges betekintéssel rendelkezzenek” – mondta Brennan célozva a Snowden-ügyre. Edward Snowden, volt CIA-s alkalmazott két évvel ezelőtt olyan szigorúan titkos dokumentumokat hozott nyilvánosságra, amelyekből kiderül, hogy az amerikai titkosszolgálatok széles körben figyelik az emberek mobiltelefon hívásait és internetes tevékenységét az Egyesült Államokban és világszerte. Az ügy meglehetősen heves vitákat váltott ki a nemzetbiztonság és az információs önrendelkezés kérdéseiről.

Joseph Gordon-Levitt_Edward Snowden foszerepeben_1

Ezt a megfigyelésbotrányt, a Snowden-sztorit vitte mozivászonra a háromszoros Oscar-díjas Oliver Stone. A tervek szerint itthon az amerikai bemutatóval egy időben kerül mozikba a várva várt film Snowden címmel, ahol a főszerepet Joseph Gordon-Levitt (Sin City, Eredet) alakítja, de a filmben feltűnik Nicolas Cage is, mint egy magas rangú hírszerzési tisztviselő. Magyarországon a Cinetel forgalmazza, a film első, nemzetközi előzetese:

Oszd meg!
  •  
  •  
  •  
  •