Csak az önkormányzati kötődésű artmozik fognak túlélni?

A Cirko-Gejzír mozi örömmel értesült róla, hogy csütörtöki (szeptember 26.) közgyűlésén a Fővárosi Önkormányzat 50 millió forintos támogatást szavazott meg a Budapest Film Zrt. által üzemeltetett Művész, Puskin és Toldi artmozinak, amelyet működési költségekre fordíthatnak.

Pontosan átérezzük, hogy milyen nagy segítség ez a mai helyzetben számukra, amikor a működési költségekhez semmilyen központi forrásból nem tudnak hozzájutni ezek az intézmények. Az önkormányzatok a korábbi években is kiálltak a művészmozik mellett, felismerve, hogy egy népszerű és színvonalas kulturális küldetést támogatnak ezzel. Budapesten az említetteken kívül már csak három artmozi működik – a Cirko-Gejzír, a Tabán és Vörösmarty -, amelyek bár nem önkormányzati, hanem alapítványi- illetve magántulajdonban vannak, szintén támogatásra szorulnának, illetve a vidéken működő független mozik is. Annál is inkább, mivel éppen civil státuszukból adódóan a rezsi mellett bérleti díj fizetésére is kényszerülnek az ingatlanok után, ami a Budapest Film Zrt. mozijaival kapcsolatban nem merül fel, hiszen azokat a Fővárosi Önkormányzat díjtalanul bocsátja rendelkezésükre.

Sajnáljuk, hogy a független intézmények a nézőkért folytatott versenyben megint hátrébb szorulnak.

Ismét reményünket fejezzük ki, hogy az EMMI kulturális államtitkársága, a Nemzeti Kulturális Alap, vagy a Magyar Nemzeti Filmalap valamilyen forrásából az artmozik összessége – a vidéki intézményeket is beleértve – rendszeres és kiszámítható működési támogatáshoz juthat, és tovább folytathatja munkáját a színvonalas európai és hazai filmek terjesztésével.

Idén, illetve a korábbi két évben volt már országos hatókörű, az EMMI által kiírt pályázat, de az csak kifejezetten a mozik formátumváltását (a 35 mm-es filmtechnikáról digitális technológiára történő átállást) segítette, és ez a kiírás is csak az önkormányzati kötődésű moziknak szólt. Ráadásul a benne szereplő de minimis kritérium miatt (ami bizonyos feltételek teljesülésével kizár bizonyos pályázókat) több vetítőhely így sem tudott részt venni benne. A működési gondok azonban sajnos továbbra is sújtják a szférát.