Lengyel filmművészeknek köszönhetően idén is különösen gazdag programmal, és a közelmúlt legjobb, legsikeresebb filmjeivel várjuk a közönséget.

2016-ban a lengyel filmművészet két nagy festőművésznek állított emléket, akik ennek köszönhetően bekerültek a széles köztudatba. Andrzej Wajda régi filmtervét valósította meg, az Emlékképek című, Władysław Strzemińskiről, az állhatatos képzőművészről szóló filmmel, amely a nagy lengyel rendező utolsó alkotásának bizonyult. Andrzej Wajda – aki maga is állhatatos művész volt – ezzel a filmmel a művészi örökségét alkotta meg, amelyet feltétlenül meg kell nézni, mert az alkotással véglegesen és visszavonhatatlanul véget ér a lengyel mozi egy korszaka.

Lengyel filmtavasz

A másik művész – akit megörökített a lengyel film – Zdzisław Beksiński, az egész családjával, akiket a film 28 éven át követ nyomon. A játékfilmesként debütáló Jan P. Matuszyński a nagy lengyel festő, Zdzisław Beksiński nem mindennapi otthonába ad betekintést. A film alkotói, de mindenekelőtt a színészek nagy elismerésben részesültek nem csak Lengyelországban (Lengyel Sasok 2016 4 filmdíj), de külföldön is. Vendégünk lesz Andrzej Seweryn a film főszereplője.

Az Egyesült szerelmes államok, A Berlini Filmfesztivál Ezüstmedve díjas rendezőjének, Tomasz Wasilewski-nek az Egyesült szerelmes államok c. filmje egy nagyon szikár alkotás, kiváló színészi játékkal, főleg hölgyek számára. Vajon a történelmi átalakulások idején lehet-e boldog egy kisvárosi nő?

Milyenek a mai harmincasok? Hogyan bírnak az élettel és a partnerkapcsolataikkal? A választ erre és más hasonló kérdésekre megtalálhatjuk két fiatal alkotó Kamper és Heavy mental című mozijában.

Könnyebb hangvételben ajánlunk egy igazi zenei és színészi tűzijátékot, vagyis az Excentrikusok, avagy az utca napos oldalán c. filmet, főként a swing szerelmeseinek. A tehetség és a gyönyörű Karolina Gruszka híveinek pedig A világ boldogsága c. alkotást, egy varázslatos elbeszélést egy nem mindennapi helyről és nőről, aki ellopta egy bizonyos bérház összes lakójának szívét.

A Csábítók c. mozi több filmes műfaj határvidékén balanszíroz. Agnieszka Smoczyńska egy olyan buliba hív meg minket, amelyben a horrort keveri a komédiával és a groteszkkel, őrült zenével és végtelen kreatívitással fűszerezi. Az egészet nem összekeverve, hanem felrázva szolgálja fel nekünk. És nekünk ilyen állapotban kell távoznunk a moziból.

Az idei Lengyel Filmtavasz bónuszai rövidfilmek és a Tender metropolies című lengyel-magyar projekt legjobb, Budapesten készült alkotásai lesznek.

A filmeket lengyel nyelven, magyar hangalámondással / felirattal vetítjük.

Jegyek kedvezményes áron már kaphatók a Művész mozi pénztárában és online.

Részletes program itt: http://muveszmozi.hu/programok/23-lengyel-filmtavasz