A St. Tropez feletti hegyekben, egy gyümölcsöskertben, a helyi stábbal, a Dickie-t alakító Richard E. Granttel és az író-rendező Richard Sheparddel körülvéve áll Jude Law – meztelenül, törött orral, jókora barkóval, zsíros, hátrafésült hajjal, bevérzett szemekkel. Ebben a pillanatban nehéz elhinni róla, hogy egy stílusikon és milliók kedvenc filmsztárja.

Dom Hemingway forgatás - Richard Shepard

Jude Law-t talán még soha nem láthattuk ilyen felszabadultan játszani. A Richard Shepard képzeletében megszületett karaktert ő tölti meg élettel. Tőle kezd el lélegezni Dom Hemingway.

„Dom régi vágású csibész, akinek megvan a maga morálja, szabályok, ami alapján éli az életét – magyarázza Law. – Bár költői és furcsa humorú, ugyanakkor erőszakos és ijesztő ember. Olyan tulajdonságai vannak, amelyek mindannyiunkban megvannak, a jónak és rossznak az elegye.”

„Dühös – mondja Shepard Domról. – Összetett személyiség, vicces, és annak ellenére, hogy mindig rémes dolgokat csinál, megkedveljük.”

És Shepard szerint Dom nem csak széfeket tör, hanem fejeket és szíveket is…

4594 - Dom Hemingway - Photo Nick Wall

„Dom a maga módján kezeli az élet dolgait, és ez a mód legtöbbször bajba keveri – folytatja Shepard. – Egy filmet éppen egy ilyen személyiség tud izgalmassá tenni, bár könnyen lehet, hogy akik a vásznon kedvelik, azok a való életben nem szívesen tartanák vele a kapcsolatot, nem éreznék biztonságban magukat a közelében. Az az ember benyomása róla, hogy kiszámíthatatlan és bármire képes. Bárkit orrba vághat. Sírva fakadhat. Átkozódhat. Ez tölti fel energiával a filmet.”

Shepard forgatókönyvíróként kezdte a pályafutását. Minden különösebb előkészület nélkül írta meg a Matador (The Matador) első változatát 2005-ben, amelyet aztán ő is rendezett.

„A forgatókönyvírás szabályai közül egyet sem tartottam be – meséli. – Csak hagytam, hogy a karakterek vigyenek magukkal arra, amerre akarnak. És a Matador remekül sikerült. Rengeteget tanultam belőle. Dom is hasonlóan született. Tudtam, hogy egy olyan fazonról akarok filmet csinálni, aki kijön a börtönből, és próbál megbirkózni a helyzettel. De nem a történetre akartam koncentrálni, fontosabb volt számomra, hogy a figura igazi legyen.”

Azért, hogy ráérezzen Dom hangjára, Shepard elkezdett egy olyan jelenetet írni, amelyben Dom még börtönben van. Végül ez lett a nyitójelenet. Shepard így jellemzi: „sokkoló, de azt remélem, hogy vicces is. Ahogy ez a jelenet megvolt, a többi már jött magától. Nagyon gyorsan megírtam az egész könyvet.”

A névválasztásról ezt meséli Shepard: „Nagyon tetszett az a keresztnév, hogy Dom. Izgalmas a hangzása. A Hemingwayről pedig az jut az ember eszébe, hogy férfias, macsó, úgyhogy passzolt a karakterhez.”

A Szexi dög (Sexy Beast) és Stephen Frearstől Az áruló (The Hit) inspirálta Shepardot egy karakterközpontú krimi elkészítésére: „Komoly hagyománya van már az olyan filmeknek, amelyek thrillerként is jól működnek, mégis elsősorban egy különleges személyiségről szólnak. Nagyon szeretem ezt a műfajt, és remélem, hogy a Dom Hemingway is beleillik ebbe a kategóriába.”

Sok szempontból hasonlít a film a Matadorra (The Matador): mindkettőben válaszút előtt áll a főszereplő, a lehetséges döntések között vannak jók és kevésbé jók. Shepardot leginkább az érdekelte, milyen következményei vannak egy-egy döntésnek.

A projekt akkor került egy lépéssel közelebb a megvalósuláshoz, amikor az elismert független producer, Jeremy Thomas magával vitte a forgatókönyvet a karácsonyi szabadságára Ausztráliába. Amint hazaért az utazásból, azonnal megszerezte a jogokat. Ezután szokatlanul gyorsan, mindössze 12 hónap alatt összeállt a finanszírozás, leforgatták és meg is vágták a filmet. De mielőtt még mindez megtörtént volna, meg kellett találniuk a tökéletes főszereplőt.

„Könnyű lenne azt mondani, hogy ez zsánerfilm egy börtönből szabaduló emberről, pedig ennél többről van szó – mondja Thomas. – Ez a történet szokatlan módon van elmesélve, különleges párbeszédekkel, amelyek nem is hasonlíthatóak semmihez. Alászállunk az angol alvilágba, de ez nem egyszerűen egy krimi, hanem egy fergeteges vígjáték. Szórakoztató, de egy picit sokkoló is. Ez pontosan olyan film, amire bármikor beülnék nézőként.”

Thomas pontosan tudta, hogy a jó forgatókönyv nem elég, életbevágóan fontos, hogy Dom szerepére megtalálják a megfelelő színészt – hiszen neki minden egyes jelenetben vásznon kell lennie. Ez pedig óriási felelősség. A producer szerint a lehető legszerencsésebb pillanatban találkoztak Law-val, éppen akkor, amikor a színész olyan figurákat szeretett volna eljátszani, amelyekkel korábban nem találkozott.

„Jude eszembe sem jutott, amikor írtam – vallja be Shepard. – De most már persze el sem tudom képzelni, hogy valaki más alakítsa Domot. Ez a film gyönyörűen van fényképezve, és minden remekül sikerült, de ez semmit sem érne, ha Jude nem működne tökéletesen a főszerepben.”

Shepard először egy londoni pubban találkozott Law-val, ahol órákon keresztül beszélgettek Dom karakteréről.

„Már az első találkozásunkkor, az első néhány pohár sör után tudtam, hogy ugyanúgy képzeljük el Domot, csak ő persze egy színész szemszögéből látja – magyarázza Shepard. – Egyébként ez volt az első olyan eset a pályafutásom során, amikor a mellékszereplők castingját az abszolút főszereplő asszisztálta végig, és kitartóan végszavazott órákon keresztül a meghallgatásra jövőknek. Minden egyes próbafelvételen ott volt, kitartóan dolgozott azon, hogy a lehető legjobb szereplőgárda álljon össze.”

„Rengeteg olyan dolgot próbálhattam ki, amire eddig nem volt módon, korábban soha nem engedtek ilyen szerep közelébe – lelkesedik Law. – Furcsa, mert már amikor először olvastam, akkor tudtam, hogy képes vagyok rá, tudtam, hogy hozzá tudnék tenni a figurához, de amikor már elvállaltam, akkor elkezdtem szorongani, hogy talán ez mégis túl nagy falat lesz.”

„Jude nagyon komolyan készült a szerepre – mondja Thomas. – Megváltoztatta a külsejét a szerep kedvéért. Sokat ötletelt a stábbal és a maszkmesterekkel, hogy is nézzen ki. Dom 12 évig volt börtönben, bármikor képes bunyózni, nagyon karizmatikus. Jude minden ötletre nyitott volt, és neki is egyfolytában járt az agya. Csodálatos, amikor egy színész ilyen messzire képes elmenni egy figuráért, mint ahogy ő tette. Szerencsére a forgatás nem nyúlt hosszúra, mert egy ilyen átütő karakter megformálása rengeteg energiát emészt fel.”

Dom Hemingway-poszter

Dom hisz önmagában, és azt kell mondanom, hogy óriási lelke van, annak ellenére, hogy erőszakos tud lenni. Magát sem kíméli, de másokat is bánt – magyarázza Law. – Összetett figura. Agresszív, közben alkohollal és drogokkal próbálja elnyomni a saját érzéseit. Ha lehántunk róla néhány réteget, akkor kiderül, hogy ő csak egy kisfiú, akit elhagyott az anyja és bántalmazott az apja. Rendkívül érdekes és elgondolkoztató volt, hogy a forgatás alatt sok stábtag jött oda hozzám, akik olyanokat mondtak, hogy Dom emlékeztet a nagybátyámra, eszembe jutott róla egy régi barátom vagy éppen olyan, mint a pasim apja. Szinte mindenki ismert olyasvalakit, aki hasonlít Domra.”

Dom Hemingway szinkronizált magyar nyelvű előzetes

[youtube]http://youtu.be/PnHFZs77SWs[/youtube]