A 2010-ben elhunyt Cécile Aubry az árva kisfiú, Sébastien és a kivert juhászkutya Belle megható történetét elmesélő könyvéből eddig az 1965-ben készült klasszikus tévésorozat mellett az 1980-as években japán rajzfilmsorozat is készült.

A Belle és Sébastien egy olyan sorozat volt, amely megédesítette, beragyogta a gyerekkoromat. Ötven évvel később a körülmények lehetővé tették, hogy elkészüljön a történet filmes adaptációja – idézte fel Nicolas Vanier rendező az MTVA-nak adott interjúban.

Az eredeti történethez képest a filmben a háború és a német megszállók szerepe sokkal jelentősebb. „Szerettük volna a történetet valami olyasmivel megújítani, amely a sorozatban is fontos volt, de nem az volt a központi eleme. Így esett a választásunk az embercsempészes történetre, amelyben a csempészek átviszik/átsegítik a hegyeken a zsidókat, és elkísérik őket a határig” – hangsúlyozta a rendező, hozzátéve, hogy a mai nézők számára készült filmek esetében sokkal fontosabbak a dramaturgiai elemek. Azt a fajta történetmesélést, amely az 1960-as években a francia televízió számára íródott sorozat forgatókönyvéből kiolvasható, ma már nagyon nehéz lenne sikerre vinni – vélekedett.

Sébastient, a főszereplőt Felix Bossuet alakítja. A szerepre 2400-an jelentkeztek, több mint 200 gyereket hallgattak meg, közülük választották ki a 15 legjobb jelöltet, akik Vassieux-en-Vercors-ban egy táborban szánhúzó kutyákkal közösen töltöttek el pár napot. „Próbaforgatásokat is szerveztünk, hogy lássuk, melyikük alkalmas leginkább a szerepre, ki mennyire viselkedik természetesen, hogyan viszonyul a kamerához” – fejtette ki a rendező.

Hozzátette: nem egyszerű dolog kutyával forgatni, mert a hegyekben – így az Alpokban is, ahol a filmet forgatták – az emberek az ilyenfajta kutyákat azért tartják, hogy megvédjék őket.

Nicolas Vanier szerint a film üzenete a mai közönség számára az öntudatosság, a sors irányításának akarata, ami már hatvanas évek közepén készült sorozatban is meghatározó volt, de az adaptációban még erőteljesebben jelenik meg.


Eredeti cím: Belle et Sébastien | Műfaj: szinkronizált francia családi film | Rendező: Nicolas Vanier | Játékidő: 95 perc | A film forgalmazója: MTVA | Hazai mozi bemutató: 2013. december 19. | Főszereplők: Félix Bossuet, Margaux Châtelier, Tchéky Karyo | Korhatár: 6

Belle és Sébastien

Belle és Sébastien előzetes