Bogárszemmel, film plakát

A rovarok a földi élet számára nélkülözhetetlenek. Beporozzák a növényeket és újrahasznosítják a hulladékot. Ők az állatvilág igazi karbantartói. A teljes populáció több mint háromnegyede az őserdőkben él, ahol egy majd 3 négyzetkilométernyi területén annyian élnek, mint mi emberek a Földön.

A Cinema City legújabb IMAX® 3D dokumentumfilmje, a Bogárszemmel az őserdőben egy imádkozó sáska és egy pillangó életciklusát mutatja be, születésüktől a délkelet-ázsiai esőerdőkben elkerülhetetlen találkozásig – mikor a ragadozó elejti áldozatát.

A film főszereplője egy pillangó, és egy imádkozó sáska, akik egy elhagyatott viskóban laknak a folyó mentén, buja trópusi növényekkel körülvéve; mellékszereplői további érdekes és különleges rovarok, mint a levélvágó hangyák, melyek az esőerdő leveleinek 20 %-át újra felhasználják; orrszarvú bogarak harcolnak egy nőstény kegyeiért; egy virágnak látszó orchidea sáska és számtalan más egzotikus rovar. Ezeken kívül skorpiók, madárpókok, békák, gyíkok és a hárommilliós denevér kolónia – mely minden éjjel két és fél tonna rovart fogyaszt el – viharzanak át előttünk a vásznon; némelyiküket 250-ezerszeres nagyításban láthatjuk!

A felvételek Borneóban és egy erre a célra épített stúdióban készültek az angliai Oxford mellett.

Eredeti cím: Bugs! | Műfaj: szinkronizált ismeretterjesztő film | Rendező: Mike Slee | Játékidő: 40 perc | Zene: John Lunn | A film forgalmazója: Cinema City | Hazai mozi bemutató: 2010. szeptember 9. | Narrátor: Judi Dench

A „főszereplők”

A rendező, Mike Slee elmondása alapján, azért esett a választás a két főszereplőre, a sáskára és a pillangóra, mert a sáskának – szemben a legtöbb egyéb rovarfajjal – van nyaka, így mozgatni tudja a fejét és körül tud nézni, mely által úgy tűnik, mintha valóban az ember számára érthető módon kommunikálna a külvilággal.k Emellett számos rovar-jellemzőt megfigyelhetünk rajta, mint az összetett szemek, vagy a vedlés és ráadásul ragadozó, mely drámai pillanatokat hoz a filmben.

A pillangó életciklusa pedig – a teljes metamorfózis a lárvától a kifejlett pillangóig – az egyik legcsodálatosabb dolog a természetben.

A technológia

Mike Slee azt szerette volna, ha a film a bogarak szemével mutatja be az esőerdő világát. Ennek a célnak az eléréséhez egy teljesen új 3D filmezési technikát fejlesztettek ki a film operatőrével.

Egy tükörrendszert szereltek a két IMAX® kamerára, a végükön egy-egy apró tükörrel, ezáltal úgy kerülhettek hihetetlen közelségbe a rovarokkal, hogy közben a háttér is fókuszban tudott maradni. Ezzel a rendszerrel a nézők nem tudományos megfigyelőnek, hanem sokkal inkább a rovarvilág részének érezhetik magukat.

A komplex kamerarendszer 3 tonnát nyomott, annyi lámpával, amennyivel akár egy katedrálist is bevilágíthattak volna, és mindez legtöbbször egy akkora jelenetet filmezett, mely egy bélyegen elfért volna! A stúdióban készült felvételeknél emiatt a stáb napszemüveget viselt és ipari méretű légkondicionáló berendezéseket kellett használjon.

A nemritkán 250-ezerszeres nagyítás miatt a legkisebb vibráció is hatalmas földrengésként jelenik meg, mely szintén megnehezítette a stáb munkáját.

“A gyerekek mind élvezik a filmet. De az a tapasztalatunk, hogy mindenféle életkorú nézőt ámulatba ejtenek ezek a csodálatos lények. A film egy olyan világba nyújt betekintést, ahova fizikai korlátok miatt sohasem juthatunk el a valóságban.” nyilatkozta a film producere Phil Streather.