Magyarország legnagyobb független filmforgalmazója, az SPI International öt éves lett. A New York-i központú cég – európai testvérvállalataival együtt- elsősorban minőségi filmes alkotássokkal szerepel a hazai piacon, olyan mozis értékeket kíván a közönség elé tárni, amelyeknek mélyebb mondanivalója elgondolkodtat.

SPI forgalmazó

Az SPI hazai élete 2002 májusában indult meg a Traffic c. alkotással (126 ezer nézőt vonzott a mozikba), amelyet olyan maradandó filmélmények követtek, mint K-Pax, az Elveszett jelentés, a 21 gramm, a Ponyvaregény, a Match Point, a Brokeback Mountain – Túl a barátságon vagy A Parfüm. Az elmúlt 5 évben az SPI közel 5 millió embert ültetett moziszékekbe!

 

A forgalmazó palettáján amerikai és európai produkciók, közönségfilmek és „art” alkotások, természet- és animációs filmek egyaránt megtalálhatók. A hazai gyártások tekintetében említést érdemel az Argo vagy az Állítsátok meg Terézanyut, amely mozik népszerűsége nem csak az SPI, hanem a hazai filmes látogatottságok tekintetében is figyelemre méltó.

A cég legnézettebb filmje a 3D-s technikával készült Kémkölykök (244 ezer) volt, ám minden jel arra mutat, hogy a népszerű Taxi-filmek legújabbja, a T4XI felül fogja múlni ezt a számot, hiszen 4 hét alatt 170 ezren voltak kíváncsiak az alkotásra. Igen sok nézőt hívott moziba a Sin City képregény filmes változata is (141 ezer fő), valamint olyan családi rajzfilmes és animációs alkotások, mint a PiROSSZka (121 ezer) vagy a Segítség, hal lettem! (158 ezer).

Ami a jövőt illeti, Pintér Kathrin, a cég operatív igazgatója elmondta, továbbra is támogatják a magasabb értékeket képviselő filmek jogainak megvásárlását éppúgy, mint a sikerszériákét (például a Hannibal- vagy az Asterix-brand).

„Jelenleg Miss Potter történetének hazai megismertetésén dolgozunk. A híres meseírót Renée Zellweger jeleníti meg, oldalán pedig Ewan McGregorral találkozhatunk, aki szerepe szerint egy könyvkiadót alakít. A filmet még nyáron láthatják a moziba járók, ahogy a Mert azt mondtam c. vígjátékunkat is, a fantasztikus Diane Keaton főszereplésével – nyilatkozta a cégvezető. Emellett már most készülünk – többek között – két őszi, nagyszabású alkotásunkra.

Egyik a Nicolas Cage, Jessica Biel és Julianne Moore főszereplésével készült NEXT, egy sci-fi-akciófilm arról, hogy egy férfi előre látja a jövő elkövetkezendő pár percét, s így befolyásolni is képes azt. Valamint van szerencsénk Magyarországon bemutatni a Sorstalanság rendezőjének, Koltai Lajosnak legújabb munkáját, az Evening-et, amelyet ezúttal is Pados Gyula operatőr segítségével forgatott. Ez utóbbit mindennél nagyobb izgalommal várjuk!”