December a mozgóképfogyasztás szempontjából csúcs hónapnak számít: 22 új  bemutató a mozikban és számtalan ígéretes premier az online platformokon. A hab a  tortán évek óta az ArteKino Filmfesztivál, amely ingyen tesz elérhetővé egész  decemberben európai filmeket, immár 6 nyelven feliratozva. Idén először nem csak  angolul tudó nézők követhetik a programot, hiszen spanyol, német, francia, olasz és  lengyel feliratok közül is választhatunk. Idén 12 film került a válogatásba és az ARTE  gondoskodott róla, hogy területi és műfaji értelemben is egy színes, ám tartalmas  keresztmetszetet mutasson a fiatal európai alkotók jórészt más formában beszerezhetetlen, korábban csak fesztiválokon vetített műveiből. Ne számítsunk tehát  szuperhősökre, giccses szappanoperákra, az idei ArteKino programjában is hús-vér  emberek valódi konfliktusai dominálnak. Mindegyik mű olyan kérdéseket feszeget,  melyek korunk filmeseit leginkább foglalkoztatják.

A magyarhangya nem csak azért segít az ArteKino Filmfesztivál népszerűsítésében, mert  e formátum kifejlesztésében tevékenyen is szerepet vállalt, (lásd Scope 50 és Scope 100  projektek) hanem mert mélyen hisszük, hogy a fősodorral szemben állított eme  alternatívában (is) sokkal több a gondolat, a kreativitás, az empátia.

Az idei felhozatalból a szerb Oasis a kedvencünk, ám senki ne számítson zenés  dokumentumfilmre. Nagyon szeretjük a Nocturnal című angol drámát is, melyben Cosmo Jarvis újra bebizonyítja, hogy a Lady Macbeth-ben nem hiába figyeltünk fel lebilincselő  tehetségére.

Az ArteKino Filmfesztivál december elsején indul ezen a platformon. A filmek egész  hónapban, ingyenesen nézhetők a „készlet erejéig.”