A világ visszafojtott lélegzettel figyeli az egyre izgalmasabb versenyt: az Amerikai Filmakadémia tagjai már leadták a szavazatukat, de csak vasárnap derül ki a végeredmény – az idei Oscar-díjazottak listája (Oscar jelöltek lista).

Birdman_Michael Keaton

Az biztos, hogy a Birdman (16) (már a mozikban) az egyik legesélyesebb versenyző: kilenc Oscarra jelölték és számtalan más díjat kapott eddig. Ám az alkotói nem pihennek – már átvett és remélt – babérjaikon. A rendező, Alejandro González Iñárritu a gálára persze hazautazik, de addig is az utolsó pillanatig forgatja British Columbia vadonjában új westernfilmjét Leonardo DiCaprio és Tom Hardy főszereplésével. Michael Keaton, a Birdman főszereplője pedig a film szintén legendássá vált (és díjesélyes) zeneszerzőjével, Antonio Sanchez-zel szervezett különleges Birdman-vetítést. Az egy snittből álló színházi vígjátékot ugyanis végig egy vad dobszóló kíséri. Most a Los Angeles-i ACE moziban zene nélkül vetítik a filmet: Antonio Sanchez egy hatalmas dobfelszerelés és egy kis monitor segítségével élőben dobol a képek alá; körülbelül abban a szellemben, ahogy a némafilmek korában a vászon alá telepedett mozizongorista kísérte helyben a műsort.

Az első vetítés olyan sikeres volt, hogy a szervezők újabb dobos-filmes előadásokat terveznek: ha vasárnap a film Oscar-díjat nyer, egész biztosak lehetnek a teltházban.

IC Press