Egy magyar vizsgafilmet, Rudolf Olivér FONICA M-120 című diplomafilmjét is beválogatták a 74. cannes-i fesztiválnak a filmes egyetemek legjobbjait felvonultató Cinéfondation programjába – közölték szerdán a szervezők.

Rudolf Olivér a Színház- és Filmművészeti Egyetem 6×7 osztályának hallgatójaként végzett 2019-ben. A 24 perces Fonica M-120 című alkotás 2020-ban készült diplomafilmje.

A Nemzeti Filmintézet tájékoztatása szerint az alkotás főhőse Áron, egy 10 éves, magányos kisfiú, aki az anyjával él egy ócska szálló egyik szobájában. A felnőttek között téblábolva egy különös világot épít fel magának, aminek főbb szereplői az apja, egy dal és egy zenegép. Egy nap új vendég érkezik a szállóba és teljesen felforgatja Áron életét. A fiúnak döntenie kell, hová tartozik.

„Egy kisfiú emlékfoszlányaiból felépülő világról, az ahhoz való ragaszkodásról és az első szerelemről szerettem volna filmet csinálni” – idézte Rudolf Olivért a közlemény.

A forgatókönyvet a rendező, Kocsányi András és Kungl Zsigmond közösen jegyzi, a főszerepet a 10 éves Kovács Kristóf amatőrszínész játssza, a további szerepekben Keresztes Tamás, Kunert Mici és Botos Éva látható. A Fonica M-120 operatőre Podányi Dániel.

A vizsga- és diplomafilmeket bemutató rangos Cinéfondation programban, mely a cannes-i fesztivál úgynevezett „hivatalos válogatásának” a része, az elmúlt években többek közt Mundruczó Kornél, Kocsis Ágnes, Szimler Bálint, Kárpáti György Mór, Andrasev Nadja korai alkotásai szerepeltek.

A Cinéfondation programba a benevezett 1835 alkotás közül 17 vizsgafilmet, közülük 13 fikciós és 4 animációs művet választott ki a szelekciós bizottság, Magyarország mellett Brazíliából, Argentínából, Bulgáriából, Lengyelországból, Romániából, Csehországból, az Egyesült Királyságból, Franciaországból, Németországból, Spanyolországból,  Kínából, Japánból, Izlandról, Dániából, a Egyesült Államokból és Dél-Koreából.

A 74. cannes-i fesztivált július 6. és 17. között rendezik meg, a Cinéfondation válogatás díjait július 15-én adja át a hat filmrendezőből álló zsűri.